Pesto z natki marchewki

Pesto z marchewki

Całkiem niedawno odkryłam, iż pesto zrobić można niemalże z każdej zieleniny. Co za tym idzie do przygotowania pesto nie potrzeba nie wiadomo jak drogich składników a dodatkowo użyć można tak zwanych “resztek”. Zamiast wyrzucać liście rzodkiewki czy natkę marchewki zróbmy z nich pesto.

Pesto świetnie sprawdza się jako dodatek do makaronów, tart, kanapek, tortilli czy zup. Spróbujcie koniecznie 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pesto z marchewki
Pesto z natki marchewki

Składniki na pesto z natki marchewki.

  • 4 dkg orzechów nerkowca
  • 2 pełne łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 6 dkg natki marchewki
  • 1/3 łyżeczki pieprzu zielonego

Jak zrobić pesto z natki marchewki.

Orzechy nerkowca wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Po 20-u minutach olać wodę a orzechy przełożyć do blendera.

Czosnek przecisnąć przez praskę. Natkę marchewki umyć, lekko osuszyć papierowym ręcznikiem po czym pokroić drobno nożem.

Do orzechów nerkowca w blenderze dodać pokrojoną natkę marchewki, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę i sok z limonki. Zmiksować całość na masę o jednolitej konsystencji.

Pesto z marchewki
Pesto z natki marchewki

Warto wiedzieć robiąc pesto z natki marchewki.

W ten sam sposób przygotować można pesto z liści rzodkiewki.

Sok z limonki zastąpić można sokiem z cytryny.

Szukasz przepisów na pesto? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pesto z czosnku niedźwiedziego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *