Pesto z czosnku niedźwiedziego

Pesto z orzechami

Czosnek niedźwiedzi to roślina jadalna o właściwościach leczniczych. Poprawia trawienie, działa przeciwbakteryjnie, obniża ciśnienie krwi. Jest stosowany przy przeziębieniach i problemach z układem oddechowym. To tylko jedne z nielicznych plusów czosnku niedźwiedziego.

Warto zatem sięgać po ten czosnek i sięgać po niego często. Najlepszy będzie oczywiście czosnek świeży ale suszony jest również dobry do marynat oraz sosów.

Świeży czosnek można mrozić. Wystarczy go oczyścić, umyć w wodzie, osuszyć na ściereczce i pokroić.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pesto z czosnku z orzechami
Pesto z czosnku niedźwiedziego

Składniki na pesto.

  • 15 dkg świeżego czosnku niedźwiedziego
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • szczypta soli (u mnie himalajska)
  • 6 dkg orzechów (u mnie pistacjowe)

Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego.

Czosnek wypłukać w wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na duże kawałki. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać orzechy, oliwę oraz szczyptę soli. Zmiksować.

Pesto z czosnku niedźwiedziego z orzechami pistacjowymi
Pesto z czosnku

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pesto.

Do pesto można dodać sok z cytryny. Na podaną wyżej ilość składników wystarczy jedna łyżka soku.

Orzechy, które można użyć do pesto to orzechy włoskie, piniowe, pistacje lub brazylijskie.

Jak podawać pesto:

  • z makaronem
  • jako dodatek do kanapek
  • użyć jako składnik przy pieczeniu bułek i chlebów
  • dodać do puree ziemniaczanego
  • jako dodatek do past kanapkowych
  • jako sos do sałatek
  • jako marynatę do mięs
  • użyć jako składnik przy pieczeniu warzyw
  • jako dodatek przy serwowaniu zup

Lubisz dania z pesto? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupa pomidorowa z pesto.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *