Ajvar to pasta warzywna przyrządzona z pieczonej papryki. Dostępnych znaleźć można kilka wersji ajvaru. Ten z dodatkiem pomidorów to pindjur a ten z dodatkiem bakłażana to malidzano. Jeśli będziecie w Chorwacji to koniecznie spróbujcie zielony pindjur, jest rewelacyjny. Przepis poniżej to przepis na ajvar z dodatkiem bakłażana czyli tzw. malidzano. Podać możecie go z mięsem, warzywami lub z pieczywem.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Ajvar.
- 700 g papryki czerwonej
- 350 g bakłażana
- 4 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy lub oleju słonecznikowego
- 1/2 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka octu
Jak zrobić domowy Ajvar.
Bakłażan nakłuć widelcem, położyć na blasze do pieczenia. Na tej samej blasze położyć czerwoną paprykę. Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Włożyć tacę z warzywami. Piec 50 minut. W trakcie pieczenia warzywa przewrócić na drugą stronę. Upieczone warzywa wyjąć, włożyć do miski, którą następnie przykryć folią spożywczą. Odstawić do wystygnięcia. Z zimnych warzyw zdjąć skórkę a z papryki dodatkowo wyjąć pestki. Warzywa pokroić na drobne kawałki po czym włożyć do garnka. Do warzyw w garnku dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, sól, pieprz oraz ocet. Smażyć na małym ogniu przez 30 minut. Miękkie warzywa wystudzić i zmiksować na krem o jednolitej konsystencji.
Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc Ajvar.
Bakłażan może potrzebować więcej czasu w piekarniku aniżeli papryka. Dobrze jest sprawdzić widelcem czy bakłażan jest miękki. Jeśli nie trzeba potrzymać go przez kilka dodatkowych minut w piekarniku. Skórka warzyw po upieczeniu powinna być praktycznie czarna i dość dobrze przypalona.
Warzywa po upieczeniu włożyłam do miski i wystudziłam całkowicie. Kiedy warzywa stały w misce wyszło z nich dość sporo soku. Ten sok wlałam do garnka wraz z pokrojonymi warzywami.
Ajvar świetnie smakuje podany z mięsem z grilla ale także ze smażonym kurczakiem, pieczoną karkówką oraz sznyclami.
Szukasz przepisów na pasty warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pastę z białej fasoli.
Dodaj komentarz