Pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli i czosnku niedźwiedziego

Pasta z białej fasoli, to pasta którą przygotować można bardzo szybko. Jest sycąca, kremowa a do tego smakuje świetnie podana na pieczywie tostowym, chrupkim oraz z warzywami.

Najlepiej w paście sprawdzi się biała fasola z puszki. Nie trzeba niczego namaczać, gotować, odczekiwać. Po prostu wrzucasz fasolę z odrobiną zalewy do blendera, dodajesz czosnek, cytrynę i przyprawy. Miksujesz i gotowe.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pasta z białej fasoli i czosnku niedźwiedziego
Pasta z fasoli

Składniki na paste z białej fasoli.

  • 25 dkg białej fasoli z puszki
  • 40 ml zalewy z fasoli
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta pieprzu
  • 10 dkg czosnku niedźwiedziego

Jak zrobić paste z białej fasoli.

Do blendera włożyć fasolę wraz z zalewą, oliwę, sok z cytryny, pieprz oraz drobno krojony czosnek niedźwiedzi. Zmiksować na masę o jednolitej, kremowej konsystencji.

Pasta z fasoli i czosnku niedźwiedziego
Pasta z białej fasoli

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc pastę z białej fasoli.

Użyłam fasoli z puszki. Zrobienie pasty z takiej fasoli to kwestia 3 minut. Możecie oczywiście ugotować sami fasolę jeśli macie białą fasolę w ziarnach. Wcześniej namoczcie taką fasolę w wodzie najlepiej przez całą noc.

Jeśli chcecie aby pasta była bardziej płynna dodajcie więcej zalewy z fasoli.

Lubisz pasty kanapkowe? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Guacamole z awokado.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *