Chleb pszenno-żytni na soku z ogórków kiszonych

Chleb pszenno-żytni na soku z ogórków kiszonych

Od ostatnich trzech tygodni jestem w domu non stop. Wyszłam może trzy razy do sklepu, który jest ode mnie rzut beretem. Do minimum staram się minimalizować wyjścia z domu a co za tym idzie zakupy spożywcze. 

W zaistniałej sytuacji domowe pieczywo jest nie tylko koniecznością ale i przyjemnością 🙂 Ciepłe, pachnące bułki czy chleb jemy z mężem praktycznie co drugi dzień na śniadanie. Teraz jak nigdy wcześniej mam sporo czasu na eksperymentowanie i próbowanie nowych przepisów. 

Takim trochę eksperymentem jest chleb pszenno-żytni, do przygotowania którego użyłam soku z ogórków kiszonych. Powiem Wam, iż nawet po upieczeniu ten sok był w chlebie wyczuwalny. Dodatkowo do ciasta dodałam kminek w ziarnach, który jeszcze bardziej podkreślił smak chleba.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Chleb pszenno-żytni na soku z ogórków.
Chleb pszenno-żytni na soku z ogórków

Składniki na chleb pszenno-żytni.

  • 22,5 dkg mąki pszennej
  • 22,5 dkg mąki żytniej
  • 1,5 łyżki kminku w ziarnach
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 dkg drożdży
  • 140 ml letniej wody
  • 180 ml soku z kiszonych ogórków
  • 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić chleb na soku z ogórków.

Do kubka włożyć drożdże, 2 łyżki mąki pszennej i trzy łyżki wody. Wymieszać i odstawić na 10 minut.

Pozostałą mąkę pszenną połączyć z mąką żytnią, przesiać przez sitko. Do mąki dodać letnią wodę, letni sok z ogórków, miód oraz wyrośnięte drożdże. Wymieszać po czy dodać sól oraz kminek.

Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Wyrobione włożyć do okrągłej miski wyłożonej oprószoną mąką ściereczką. Miskę przykryć i odstawić w miejsce do wyrośnięcia na godzinę do półtorej lub do momentu, w którym ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na stolnicę lekko podsypaną mąką. Formować w okrągły kształt delikatnie uciskając ciasto dłońmi tak, aby “wybić” z niego nieco powietrze. Uformowane ciasto położyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przed włożeniem do piekarnika w kilku miejscach naciąć po górze ostrym nożem.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni Celsjusza. Włożyć chleb, który piec przez 35 minut. Upieczony wystudzić najlepiej na metalowej kratce.

Chleb na soku z ogórków kiszonych
Chleb pszenno-żytni

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc chleb pszenno-żytni.

Nie dodajcie od razu całej wody z sokiem z ogórków. W zależności od rodzaju mąki po jaką sięgniecie ciasto może potrzebować ich nieco mniej. Ja wykorzystałam podaną wyżej ilość.

Chleb możecie upiec na samym soku z ogórków lub na samej wodzie. Koniecznie jednak dodajcie do niego kminek. Chlebek będzie pyszny i pachnący.

Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Chlebek bananowy z mlekiem w proszku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *