Chlebek bananowy z mlekiem w proszku

Drożdżowy chlebek bananowy

Puszysty, lekki i niemalże rozpływający się w ustach drożdżowy chlebek bananowy z dodatkiem mleka w proszku. Chlebek robiłam dzisiaj a jego zapach do teraz roznosi się w całym domu.

Czasami zdarza mi się nakupić bananów z myślą oczywiście o ich zjedzeniu. Nie zawsze jednak udaje mi się wszystkie wykorzystać od razu. Często leżą mi przez kilka dni w kuchni i po tych kilku dniach nadają się już tylko i wyłącznie do ciasta lub chlebka. 

Takie “przeleżane” banany są słodkie niemalże jak miód i ich zapach jest bardzo intensywny. Jeśli i Wy macie takie banany, nie wyrzucajcie ich a upieczcie chlebek.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Chlebek bananowy

Składniki na chlebek bananowy.

  • 50 dkg mąki pszennej
  • 15 dkg dojrzałych bananów
  • 5 dkg cukru pudru
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • 200 ml mleka
  • 2 dkg drożdży
  • 5 dkg masła bez soli
  • 1 jajko

Jak zrobić chlebek bananowy.

Do miski włożyć przesianą mąkę. Odłożyć dwie i pół łyżki, do których dodać drożdże, 2 łyżki letniego mleka i 1 łyżeczkę cukru pudru. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Banany rozgnieść widelcem. W kubku wymieszać mleko w proszku z mlekiem płynnym.

Wyrośnięte drożdże włożyć do miski z mąką. Dodać rozgniecione banany, mleko i cukier puder. Wymieszać i kolejno dodać sól i roztopione letnie masło. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski , uformować w wałek i podzielić na 10 kulek. Kulki ułożyć w prostokątnej formie do pieczenia, po dwie kulki koło siebie. Formę przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte już ciasto posmarować po wierzchu uprzednio roztrzepanym widelcem jajkiem.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Piec 25 minut.

Chlebek wystudzić. Podawać sam, z masłem lub dżemem.

Drożdżowy chlebek bananowy

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc chlebek bananowy.

Ważne aby banany były bardzo dojrzałe. Skórka bananów powinna być praktycznie czarna. Takie właśnie banany w środku będą najsłodsze.

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wymiary 28 na 10 centymetrów. Formę przed włożeniem do niej kulek lekko posmarowałam margaryną.

Do ciasta nie dodawałam w ogóle jajek. Jedynie po wierzchu posmarowałam go odrobinę jajkiem. Chlebek zamiast jajkiem można posmarować roztopionym masłem.

Lubisz wypieki z bananami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bananowiec.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *