Gulasz z kaczych serc

Gulasz z kaczych serc

Podroby to narządy wewnętrzne drobiu takie jak np. nerki, serca, wątroba czy płuca. Niektórych przerażają ale ci, którzy chociaż raz spróbowali jakiegoś dania wykonanego z wątroby czy płuc wiedzą, iż mogą być one naprawdę smaczne.

gulasz z podrobów
Gulasz z kaczych serc

Wątróbka jest najbardziej popularnym i znanym przez większość z nas podrobem. W domu często robię z niej pasztet albo podaję ją duszoną z cebulą.

Zdarzyło mi się kilka razy gotować ozory, płuca i serca. Nigdy nie miałam natomiast okazji przygotować dania z żołądków czy nerek.

Niedawno przygotowałam gulasz, którego głównym składnikiem były serca. Ja postawiłam na serca kacze. Dodałam warzywa, śmietankę i świeży estragon.

Gulasz był pełen smaku i wcale nie gorszy od tego robionego na dużo droższym mięsie wołowym.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na gulasz.

  • 50 dkg kaczych serc
  • 1 duża papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 25 dkg pieczarek
  • 150 ml wody
  • 2 łyżeczki świeżego estragonu
  • odrobina skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • 150 ml śmietanki (30%)
  • 1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić gulasz z kaczych serc.

Cebulę pokroić w kostkę, włożyć na patelnię i dodać olej. Smażyć 5 minut na małym ogniu. Po podsmażeniu dodać pokrojone w plastry pieczarki. Zwiększyć ogień na średni i smażyć przez 4 do 5 minut. Następnie dodać oczyszczone kacze serca. Dodać 100 ml wody, zmniejszyć ogień na mały, przykryć pokrywką i dusić przez 20 minut. Po 20-u minutach dodać pokrojoną w paski paprykę, pokrojony świeży estragon, sól, pieprz, odrobinę otartej skórki z cytryny. Kontynuować duszenie przez kolejnych kilka minut.

W kubeczku wymieszać śmietankę, 50 ml wody oraz mąkę ziemniaczaną. Składnikami z kubka zalać składniki na patelni. Zagotować, po czym trzymać na małym ogniu przez dodatkowe 3-4 minuty.

gulasz z podrobów
Gulasz z kaczych serc

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc gulasz z podrobów.

Oczywiście kacze serca zastąpić możemy także kurzymi.

Gulasz podać można z kaszą, ryżem, ziemniakami, makaronem czy kluseczkami.

Lubisz podroby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet z wątróbki z kurczaka.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *