Kofty to małe pulpety zrobione z mięsa mielonego. Najczęściej jest to mieszanka mięsa wołowego z jagnięcym. Często też spotkać można połączenie wieprzowiny z wołowiną. Na takie właśnie połączenie zdecydowałam się i ja. Pierwotnie miałam w zamiarze zrobić Kofty z wołowiny i jagnięciny, nie dostałam jednak nigdzie mielonej jagnięciny. Problemu z zakupem wieprzowiny nie miałam dlatego też to po nią sięgnęłam.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na Kofty.
- 400 g mięsa mielonego wołowego
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 80 g cebuli
- 20 g świeżej natki pietruszki
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 jajka
- 6 łyżek bułki tartej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka krojonej mięty
Jak zrobić Kofty.
Mięso włożyć do miski. Dodać startą na tarce o dużych oczkach cebulę, drobno krojoną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz i drobno krojona miętę. Wyrobić masę mięsną dłonią. Kiedy masa schodzi się w całość wziąć ją w dłonie i kilka razy uderzyć masą intensywnie wrzucając ją w miskę, tak aby wybić powietrze. Masę przykryć folią spożywczą i odstawić na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc.
Mięso wyjąć z lodówki. Podam dwa sposoby na uformowanie mięsa.
- Wziąć w dłoń trochę mięsa, uformować kulkę o średnicy 5-6 centymetrów, którą delikatnie rozpłaszczyć. Pośrodku rozpłaszczonej kulki położyć patyczek do szaszłyków. Owinąć patyczek mięsem i uformować coś na kształt grubego wałka.
- Wziąć w dłoń odrobinę mięsa i formować kulki o średnicy 4-ech centymetrów. Kulki delikatnie spłaszczać i za pomocą dwóch palców formować w każdej kulce dwa rowki. W trakcie smażenia pozwolą one na szybsze wytopienie się tłuszczu.
Kofty można piec na grillu lub na patelni. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać, kiedy gorąca zmniejszyć ogień na średni. Na patelnie wkładać Kofty. Piec z obu stron do momentu, w którym Kofty są dość dobrze przypieczone.
Podawać z sałatą zieloną i warzywami, sosami: musztardą, ketchupem lub sosem tzatziki. Kofty fajnie smakują także podane w chlebku pita. Przepis na domowy chlebek pita macie TUTAJ.

Warto wiedzieć robiąc Kofty.
Nie ważne na jakie połączenie mięs się zdecydujecie robiąc Kofty. Ważne aby nie użyć tylko i wyłącznie mięsa, które nie ma w sobie zbyt dużo tłuszczu np. wołowego. Zawsze warto dodać kawałek tłustego mięsa. Tłuszcz pomaga smażyć się Koftom. Mięso bez tłuszczu nie upieczenie się równie dobrze i Kofty będą po prostu suche.
Szukasz przepisów na dania z grilla? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szaszłyki drobiowe.
Dodaj komentarz