Chlebek pita

Pszenny chlebek pita

Rewelacyjne chlebki pita, które świetnie sprawdzą się wypełnione ulubionymi warzywami czy mięsem. Chlebki są bardzo proste do przygotowania. Podać można je na lunch, obiad czy jako przekąskę w trakcie dnia.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Chlebek pita
Chlebek pita

Składniki na chlebek pita.

  • 25 dkg mąki pszennej + extra do podsypania
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka oliwy + odrobina do naoliwienia miski
  • 1,5 dkg drożdży
  • 150 ml ciepłej wody

Jak zrobić chlebek pita.

Do kubka włożyć drożdże, dwie łyżki letniej wody, 1 łyżkę mąki i cukier puder. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut.

Do garnka przesiać mąkę. Dodać wyrośnięte drożdże, oliwę oraz wodę. Wymieszać a następnie dodać sól. Wyrobić ciasto. Ciasto wyrabiać przez 10 minut. Ja do wyrobienia ciasta użyłam robota kuchennego. W trakcie wyrabiania ciasta raz podsypałam brzegi garnka odrobiną mąki.

Miskę lekko naoliwić. Włożyć wyrobione ciasto. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski, uformować w wałek. Z wałka odciąć 8 części i uformować każdą w kulkę. Kulki ułożyć na blacie wyłożonym folią spożywczą. Przykryć uformowane folią.

Każdą kulkę rozwałkować na grubość 2 milimetrów i średnicę około 15-u centymetrów. Placki układać na papierze do pieczenia i przykrywać ściereczką. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Na ogień wstawić patelnię nieprzywierającą. Patelnię bardzo dobrze rozgrzać. Delikatnie położyć wyrośnięty placek (uważać aby go nie przedziurawić). Piec na pierwszej stronie do momentu, w którym na cieście pojawią się duże bąble z powietrzem. Zajmie to do minuty. W tym momencie placek przewrócić na drugą stronę. Piec do maksymalnego wyrośnięcia i przyrumienienia się chlebka (około 1,5 – 2 minut). Ja jeszcze raz przewracam chlebek i podpiekam ponownie drugą stronę przez kilka sekund. W taki sam sposób upiec każdy placek. W momencie pieczenia temperatura powinna być wysoka ale nie pieczemy chlebków na najwyższej temperature, gdyż się spalą. Ja zazwyczaj nagrzewam bardzo dobrze patelnię a następnie zmniejszam ogień na średni.

Upieczone chlebki wykładać do koszyczka wyłożonego ściereczką. Chlebki trzymać do przykryciem.

Smacznego!

Pszenny chlebek pita
Chlebek pita

Warto wiedzieć robiąc chlebek pita.

Jeśli ciasto wyrabiacie ręcznie to w trakcie wyrabiania będzie się ono wam kleić do rąk. Nie podsypujcie go jednak intensywnie mąką a kontynuujcie wyrabianie. Jeśli musicie ciasto podsypać użyjcie odrobiny maki. Ciasto po wyrobieniu powinno prawie odchodzić od rąk ale ma się nadal lekko kleić. Przyciśnijcie palce do ciasta i jeśli jest miękkie ale po oderwaniu palców ciasto lekko przywiera to jest idealne.

Sekretem wyrośniętych chlebków jest powietrze. Po przewróceniu chlebka z jednej strony na drugą chlebek pod wpływem powietrza zaczyna rosnąć. Jeśli w chlebkach będą dziury przez, które powietrze może uciekać należy pomóc sobie drewnianą szpachelką i przycisnąć delikatnie w tym miejscu nią chlebek. Jeśli widzimy, iż chlebek nie wyrasta, z którejś strony wtedy też delikatnie przyciśnijmy go szpachelką. Czasami może się też zdarzyć, iż niektóre sztuki po prostu nie wyrosną. Takie sztuki też można oczywiście wykorzystać. Wystarczy posmarować je sosem pomidorowym i posypać serem i zapiec.

Chlebki można także upiec w piekarniku. Piekarnik nagrzać do 230 stopni Celsjusza. Rozgrzać blachę lub kamień, na którym będą pieczone chlebki. Wyrośnięte chlebki ułożyć na blasze. Piec z pierwszej strony przez 2-3 minuty. Następnie przewrócić na drugą stronę i trzymać przez kolejne 3-4 minuty.

Upieczone i wystudzone chlebki podaje się poprzez ich rozkrojenie na pół i otworzenie. Kieszonki wypełnić można ulubionym mięsem i sałatą.

Lubisz domowe pieczywo? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Chlebek bananowy z mlekiem w proszku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *