Pieczone udka z kaczki z żurawiną
|||||

Pieczone udka z kaczki

Ten przepis na pieczone udka z kaczki jest bardzo prosty. Udka należy natrzeć solą, ułożyć w naczyniu do zapiekania i umieścić w piekarniku na dwie godziny. Mięso piecze się w niskiej temperaturze, w aromatycznym tłuszczu z kaczki połączonym z żurawiną.

W ten sposób robię udka na specjalne okazje, gdyż niecodziennie zdarza mi się jeść mięso z tego ptaka. Podaję je zazwyczaj z puree ziemniaczanym i czerwoną kapustą.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Udka z kaczki z żurawiną
Udka z kaczki

Składniki na pieczone udka z kaczki.

  • 800 g udek z kaczki
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • 6-7 gałązek świeżego tymianku
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • 1 gwiazda anyżowa
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 150 ml wody

Jak zrobić pieczone udka z kaczki.

Do miseczki wlać wodę, wsypać żurawinę i odstawić na 20 minut. Udka kaczki natrzeć solą.

Do naczynia do zapiekania włożyć namoczoną żurawinę wraz z wodą, tymianek, gwiazdę anyżową oraz czosnek. Ułożyć udka kaczki. Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza na dwie godziny. Po godzinie pieczenia przewrócić udka na drugą stronę.

Udka kaczki z żurawiną
Udka z kaczki

Warto wiedzieć robiąc pieczone udka z kaczki.

W trakcie pieczenia udka można od czasu do czasu polać wytopionym tłuszczem.

Nie przykrywałam naczynia, w którym piekłam mięso ani pokrywką ani folią aluminiową.

Udka z kaczki najczęściej podaję z surówką z czerwonej kapusty lub modrą kapustą.

Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z młodej kapusty i warzyw.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *