Temperatura dzisiaj znów sięgnęła zenitu. Dosłownie. Prawie 33 stopnie.
Siedzę i zastanawiam się co by tu robić żeby się schłodzić. O gotowaniu nawet nie ma mowy bo jest za gorąco.
Zrobiłam lekką surówkę, którą mam zamiar zjeść z ryżem i mozzarellą i na tym koniec.
Nie mam niestety klimatyzacji w kuchni i przy tak wysokich temperaturach gotowanie czy pieczenie przychodzi mi z wielkim bólem.
Surówka jaką zrobiłam jest na bazie kapusty czerwonej i papryki. Pasuje do mięs jak i do dań jarskich.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty.
- 1 małą kapusta czerwona
- 1 marchew
- 2 małe cebule szalotki
- 1 duża papryka czerwona
- 1 płaska łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 5 łyżek majonezu
- 1 jabłko
Jak zrobić surówkę z kapusty i papryki.
Z kapusty wykroić głębia i pokroić kapustę w drobne paseczki.
Jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, pokroić w paski.
Cebulę pokroić w małą kostkę. Marchew zetrzeć na tarce.
W misce wymieszać krojone warzywa, dodać sól, pieprz, ocet jabłkowy i majonez. Bardzo dokładnie wymieszać.
Schłodzić w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty surówkę.
Czerwoną kapustę zastąpić możemy kapustą białą.
Użyłam cebulę szalotkę gdyż jest ona zdecydowanie łagodniejsza w smaku niż biała czy czerwona.
Lubisz kapustę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Młodą kapustę gotowaną.
Dodaj komentarz