Kurczak w sosie gorgonzola
Kurczak z patelni polany sosem gorgonzola, to pyszne danie, które podać można na obiad bądź lunch. Piersi z kurczaka lekko doprawiam solą, pieprzem i olejem, a następnie grilluję na patelni grillowej. Można je również usmażyć na patelni z grubym dnem, jak kto woli. Osobno robię sos gorgonzola, którego podstawą jest śmietanka kremówka, ziarna marynowanego zielonego pieprzu, ser Gorgonzola i ser Parmezan. Sos gorgonzola jest intensywnie pieprzny dzięki dodatkowi ziaren marynowanego pieprzu oraz mielonego pieprzu kolorowego. Tak przygotowanego kurczaka podać można z dodatkiem gnocchi, kopytek, klusków śląskich, gotowanego ryżu bądź puree ziemniaczanego. Ten kurczak w sosie gorgonzola to szybkie danie obiadowe, które smakuje fantastycznie, a do tego jest proste do przygotowania. Polecam poniższy przepis na kurczaka w sosie gorgonzola i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na kurczaka w sosie gorgonzola.
Sos gorgonzola:
- 200 g sera gorgonzola
- 1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu
- 1/4 łyżeczka mielonego pieprzu kolorowego
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 łyżka masła
- 300 ml śmietanki kremówki (30%-36%)
- 50 g sera parmezan
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g piersi z kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu mielonego
- natka pietruszki
Jak zrobić kurczaka w sosie gorgonzola.
Ziarna zielonego pieprzu odlać z zalewy i rozgnieść w moździerzu. Do garnka włożyć masło, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć przez kilka sekund. Kolejno, dodać zielony pieprz z moździerza, kolorowy pieprz, szczyptę soli, śmietankę, po czym zagotować i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Śmietanka powinna nieco odparować, dzięki czemu sos będzie miał bardziej kremową konsystencję. Wyłączyć ogień i dodać pokruszony na kawałki ser Gorgonzola oraz tarty ser Parmezan. Mieszać nieustannie, do momentu w którym sery całkowicie się rozpuszczą, może to zająć około 4-5 minut.
Piersi z kurczaka oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem. Kolejno, przeciąć wzdłuż na pół i natrzeć szczyptą soli, pieprzu i olejem. Na ogień wstawić patelnię grillową i rozgrzać. Kiedy patelnia jest już bardzo gorąca układać piersi z kurczaka, które grillować z obu stron na średniej wielkości ogniu przez około 8-10 minut łącznie.
Grillowane piersi z kurczaka podawać polane sosem gorgonzola, udekorowane krojoną natką pietruszki.

Warto wiedzieć robiąc kurczaka w sosie gorgonzola.
Piersi z kurczaka po przekrojeniu wzdłuż na pół można lekko rozklepać tłuczkiem do mięsa.
Ser Gorgonzola, po który należy sięgnąć to ser twardy. Ma on intensywny smak i kruchą konsystencję.
Lubisz dania z kurczaka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladę serową z kurczakiem i pieczarkami.

