Puree z pieczonego selera
||

Puree z selera korzeniowego

Puree z pieczonego selera korzeniowego to danie, którym śmiało zastąpić można nie tylko puree ziemniaczane. Świetnie sprawdza się podane jako dodatek do mięs jak i do grillowanych warzyw. Jest niezwykle kremowe a jego delikatny smak przełamują ziarna soczystego granatu.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Puree z pieczonego selera
Puree z selera

Składniki na puree z selera.

  • 900 g selera korzeniowego
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 ml śmietanki (30%)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki białego pieprzu
  • 1/2 owocu granatu

Jak zrobić puree z selera.

Selera umyć, przekroić na cztery części i włożyć do rękawa do pieczenia. Dodać brązowy cukier oraz 1/2 łyżeczkę soli. Wymieszać. Rękaw zamknąć po czym włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 1,5 do 2 godzin. Upieczonego selera lekko wystudzić a następnie obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Kawałki selera włożyć do wysokiego naczynia, dodać 1/2 łyżeczkę soli, miękkie masło, śmietankę i biały pieprz. Zmiksować na masę o jednolitej konsystencji. Puree podawać posypane ziarnami granatu.

Puree z pieczonego selera
Puree z selera z granatem

Warto wiedzieć robiąc puree z selera.

Selera najlepiej miksować kiedy ma letnią temperaturę. Łączy się wtedy dobrze z masłem i śmietanką.

Jeśli sięgniecie po mniejsze sztuki selera będą one wymagały mniej czasu w piekarniku. Ja miałam dość spory okaz i piekł się on prawie 2 godziny.

Szukasz przepisów na dania z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pesto z natki marchewki.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *