Faszerowana cukinia z kasza jaglaną i pomidorami
||||

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, pomidorami i serem Parmezan to proste danie, które podać można na lunch lub obiad. Do przygotowania faszerowanej cukinii sięgnęłam tylko i wyłącznie po same warzywa, do farszu nie dodawałam mięsa. Dodatkowo, danie to nie zawiera glutenu, co na pewno ucieszy te osoby, które glutenu unikają.

Faszerowaną cukinię przygotować można zarówno z zielonej jak i z żółtej cukinii. Ja najczęściej sięgam po cukinię zieloną, głównie dlatego, iż jest ona szerzej dostępna aniżeli cukinia żółta. Warto jest także wybrać okazy młode i w miarę szerokie, gdyż będzie je łatwej faszerować. Jeśli macie zatem w domu cukinię i nie wiecie co z niej przygotować, polecam poniższy przepis na cukinię faszerowaną.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Faszerowana cukinia z kasza jaglaną i pomidorami
Faszerowana cukinia

Składniki na cukinię faszerowaną.

  • 80 g kaszy jaglanej
  • 50 g sera parmezan
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka listków bazylii
  • 250 g pomidorów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczka pieprzu
  • 1,2 kg cukinii

Jak zrobić cukinię faszerowaną.

Do garnka wlać wodę, zagotować i na gotującą wsypać kaszę jaglaną. Gotować na małym ogniu przez 8 minut. Ugotowaną kaszę przelać przez sitko i wystudzić.

Cukinię umyć, osuszyć i rozkroić każdą wzdłuż na pół. Za pomocą małej łyżeczki wydrążyć środek, który pokroić na małe kawałki. Na patelnię wlać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę pomidory oraz uprzednio wydrążony środek z cukinii. Smażyć przez 10 minut na średnim ogniu.

W miseczce wymieszać kaszę jaglaną z podsmażonymi warzywami, serem Parmezan, solą, pieprzem i drobno krojoną bazylią. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza i kiedy gorący wstawić łódeczki z cukinii. Cukinię zapiekać przez 15 minut, po czym ostrożnie wyjąć z piekarnika i wypełnić farszem. Cukinię faszerowaną wstawić do piekarnika na 25 minut, ta sama temperatura co poprzednio. Upieczoną cukinię podawać kiedy jeszcze ciepła.

Faszerowana cukinia z kaszą jaglaną i pomidorami
Faszerowana cukinia

Warto wiedzieć robiąc cukinię faszerowaną.

Wybierając cukinię warto sięgnąć po średniej wielkości, młode sztuki. Taka cukinia na ogół nie ma pestek, jest miękka i szybciej się piecze.

Z warzyw, które smażymy na patelni powinno nam odparować w miarę jak najwięcej wody. Warzywa powinny uzyskać nieco gęstą konsystencję.

Lubisz dania z cukinii? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Tartę z salami i cukinią.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Cukinia faszerowana
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *