Zakwas z buraków

Zakwas z buraków czerwonych

Jeśli lubicie barszcz czerwony i gotujecie go dość często to podejrzewam, iż robicie własnoręcznie zakwas z buraków.

Jeśli jednak tak nie jest i sięgacie po ten kupny to od dzisiaj się to zmienia i zaczynacie robić własny zakwas w domu.

Przygotowanie kwasu buraczanego jest proste a smak tego domowego znacząco odbiega od smaku tego sklepowego.

Nie wspomnę już nawet o tym, iż w ogóle nie powinniście sięgać po barszcz z torebki. Jak dla mnie smakuje on bardzo sztucznie i na pewno nie burakami.

Zmobilizujcie się już teraz i zróbcie swój pierwszy zakwas. Na święta będziecie mieć już wprawę i podacie gościom prawdziwie domowy barszcz czerwony.

Nie wystarczy oczywiście tylko zakwas aby ugotować barszcz czerwony. Nadal potrzebujemy dodać buraki oraz dodatkowe warzywa. Natomiast kwas buraczany bardzo podnosi smak barszczu i nadaje mu dodatkowego “kopa” smakowego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na zakwas buraczany.

  • 1 kg buraczków ćwikłowych
  • 2 litry przegotowanej letniej wody
  • opcjonalnie: mała kromka chleba razowego wraz ze skórką

Jak zrobić zakwas z buraków.

Buraki obrać, umyć po czym pokroić na plastry. Przełożyć do glinianego naczynia.

Dodać letnią wodę (oraz chleb jeśli macie zamiar go użyć). Przykryć ścierką lub gazą i pozostawić na co najmniej dziesięć dni w temperaturze pokojowej. W jedenastym dniu wyjąć buraki a sam zakwas przelać przez gazę lub ścierkę. Zakwas wlać do butelki. Trzymać w lodówce.

Zakwas z buraków
Zakwas z buraków ćwikłowych

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc zakwas z buraków.

Zakwas z buraków ćwikłowych
Zakwas z buraków

Jeśli nie macie naczynia glinianego możecie użyć np. starej glinianej doniczki.

Po przelaniu do butelek zakwas można trzymać przez kilka dni w lodówce.

Ja dodatkowo mrożę zakwas. Wlewam go do małych plastikowych butelek i trzymam w zamrażalniku. W ten sposób mam go na odrobinę dłużej.

Buraczki po odlaniu z nich kwasu należy wyrzucić.

Dla intensywniejszego smaku zakwasu należy  zamiast tygodnia pozostawić buraki na kilka dni dłużej. Tydzień to takie minimum dla uzyskania zakwasu.

Do kiszenia dodać można liść laurowy i ziele angielskie. Podniosą one smak zakwasu.

Lubisz dania z buraczków ćwikłowych? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z burakiem ćwikłowym.

1 thought on “Zakwas z buraków”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *