Uszka z grzybami przepis
||

Uszka z grzybami

Podejrzewam, iż lepienie uszek w grudniu mogłoby stać się sportem narodowym, albowiem nie ma chyba takiego domu, w którym nie lepi się ich w tymże właśnie okresie. Co niektórzy lepienie uszek zaczynają już początkiem miesiąca i mrożą je na odpowiedni moment, którym najczęściej jest Wigilia. Jeszcze inni decydują się na ich przygotowanie w przeddzień Wigilii bądź bezpośrednio w jej dniu. U mnie uszka większą popularnością cieszą się w trakcie roku, ponieważ Wigilię na ogół spędzam albo u rodziców albo u teściów. W domu rodzinnym to moja mama jest tą osobą, która przygotowuje uszka wigilijne, a dzieje się tak głównie dlatego, iż zwyczajnie w świecie sprawia jej to przyjemność. Do wyboru są albo uszka z kapustą albo uszka z grzybami, chociaż przeważają te z grzybami, gdyż wszyscy domownicy najbardziej lubią ich smak.

Uszka to nic innego jak małe pierogi, które swoim kształtem przypominają ucho, stąd też ich nazwa. To danie mączne robi się z ciasta pierogowego, do przygotowania którego wykorzystuje się mąkę pszenną oraz wodę. Dodatkowo dodać można również masło bądź olej oraz szczyptę soli. Po wyrobieniu, ciasto jest wałkowane, wykrawane są z niego małe kawałki, które wypełnia się ulubionym farszem. Może to być farsz grzybowy, z kapusty bądź mięsny. Kolejno, ciasto skleja się zamykając w nim farsz i nadając każdemu pierożkowi kształt. Poza wyglądem, inną charakterystyczną cechą uszek jest ich wielkość, gdyż są one malutkich rozmiarów. Im mniejsze tym bardziej pracochłonne i zajmują więcej czasu. Po ugotowaniu w osolonej wodzie uszka serwowane są jako dodatek do barszczu czerwonego. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na uszka z grzybami i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Uszka z grzybami przepis
Uszka z grzybami

Składniki na uszka z grzybami.

Ciasto na uszka:

  • 350 g mąki pszennej (typ 500) + dodatkowa mąka do podsypania
  • 190 ml gorącej wody
  • 20 g oleju (2 łyżki)

Farsz grzybowy:

  • 600 ml wody
  • 100 g suszonych grzybów leśnych
  • 100 g cebuli
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 listek laurowy
  • 2 łyżki bułki tartej (10 g)

Dodatkowo:

  • woda oraz sól do ugotowania uszek
Uszka z grzybami przepis
Uszka z grzybami

Jak zrobić uszka z grzybami.

Przygotowanie farszu grzybowego.

Przygotowanie uszek zaczynamy od zrobienia farszu grzybowego. Do miseczki wsypać suszone grzyby leśne, zalać je zimną wodą i odstawić do namoczenia na co najmniej 6 godzin a najlepiej na całą noc. Następnie wraz z wodą przełożyć je do garnka, zagotować i od momentu zagotowania, gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po tym czasie odlać wodę, grzyby wystudzić a kiedy zimne cienko pokroić w kostkę.

Na patelnię włożyć drobno krojoną cebulę wraz z masłem i smażyć ją na małym ogniu przez 3-4 minuty. Po tym czasie dodać krojone grzyby, pieprz, sól, listek laurowy i często mieszając smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno, zdjąć z ognia, wystudzić wyjąć listek laurowy i posiekać. Do posiekanych z cebulą grzybów dodać bułkę tartą, wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut.

Przygotowanie ciasta na uszka.

Przygotowanie ciasta na uszka zaczynamy od przesiania mąki pszennej. Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać olej i gorącą wodę. Przy pomocy miksera z nakładką hak wyrabiać ciasto na uszka przez 10 minut. Znajdujące się w misce ciasto uformować w kulkę, nie wyjmując go z miski. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut, aby ciasto odpoczęło. Po tym czasie podzielić je na 4 części, na raz pracować tylko nad jedną z nich, pozostałe części w tym czasie trzymać w przykrytej ściereczką misce.

Ciasto ułożyć na podsypanej mąką stolnicy i cienko rozwałkować. To ciasto na uszka jest elastyczne i miękkie przez co jest też lekko klejące, lecz wystarczy jedynie odrobina mąki do wałkowania i na pewno nie będzie się kleić. Ciasto wałkuje się rewelacyjnie a po podsypaniu mąką w ogóle się nie klei. Z rozwałkowanego ciasta wycinać albo małe kwadraciki albo koła – ja wycinałam koła o średnicy 5-u centymetrów każde.

Formowanie uszek z farszem grzybowym.

Farsz grzybowy wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką, formować w kulkę i układać na rozwałkowanym cieście. Zlepiać tak jak pieroga, zamykając farsz w środku ciasta, po czym owijać go wokół palca wskazującego bądź małego paluszka i sklejać ze sobą jego końce (video na moim kanale YouTube). Do dużego garnka wlać około 2.5 l wody, dodać pełną łyżeczkę soli i zagotować. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować wkładać uszka, nie wszystkie na raz a po około 25-30 sztuk. Zmniejszyć ogień na mały (cały czas woda ma się wolno gotować) i od momentu wypłynięcia uszek na powierzchnię wody gotować je przez nieco ponad minutę. Następnie wyjąć ugotowane uszka łyżką cedzakową na durszlak, przelać zimną wodą i wystudzić. Uszka można lekko skropić olejem, aby się nam nie sklejały.

Uszka z grzybami przepis
Uszka z grzybami

Warto wiedzieć robiąc uszka z grzybami.

Uszka robię z mieszanki suszonych grzybów leśnych, która bardzo często zawiera takie grzyby jak maślaki, borowiki oraz podgrzybki.

Z ciasta wycinam koła o średnicy 5-u centymetrów każde. Z takiej wielkości kół wychodzą dość spore uszka. Najlepsze wielkościowo będą uszka z koła o średnicy 4-4,5 do 5 centymetrów maksymalnie. Przy takiej wielkości uszek, każdy kawałek ciasta wypełniam 1/2 łyżeczką farszu.

Z podanych ilości składników uzyskamy około 90 sztuk uszek.

Gotowe uszka można mrozić. Po ich uformowaniu, wrzucamy je na gorącą wodę i jak tylko nam wypłyną na jej powierzchnię wykładamy je na durszlak, przelewamy zimną wodą, skrapiamy olejem i studzimy. Kiedy zimne, wkładamy do szczelnie zamykanych woreczków bądź plastikowych pojemników. Uszka studzę wyjmując je z durszlaka i układając jedno obok drugiego, nie na sobie. Zanim włożę je do woreczka schładzam je najpierw w lodówce, cały czas ułożone jedno obok drugiego.

Lubisz dania z grzybami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Gołąbki z kaszą i grzybami.

Uszka z grzybami przepis
Uszka z grzybami
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Uszka z grzybami
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podobne przepisy

2 komentarze

  1. Lepienie uszek to taka świąteczna tradycja! 🌟 U nas w domu również jest to wyjątkowy moment. Zazwyczaj zabieramy się za to wspólnie z rodziną, co sprawia, że to nie tylko kulinarna przyjemność, ale także czas spędzony razem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *