Nadzienie mincemeat przepis
|

Nadzienie mincemeat

Ciastka z nadzieniem mincemeat to jeden z obowiązkowych elementów angielskich Świąt Bożego Narodzenia. Osobiście miałam okazję skosztować tych ciastek w Anglii kilkanaście lat temu w trakcie Świąt i do dnia dzisiejszego pamiętam ich smak. Są to kruche ciastka wypełnione nadzieniem z mieszanki bakalii, cukru, masła, alkoholu, owoców i przypraw. Zanim przejdziemy do robienia ciasteczek przygotować musimy nadzienie i to na nim skupimy się poniżej.

Zagłębiając się nieco w historię nadzienia mincemeat okazuje się, iż w trakcie lat jego skład bardzo się zmienił. Głównym ze składników, który został niemalże całkowicie wyparty z tego angielskiego przysmaku jest składnik, od którego pochodzi nazwa ciastek czyli mincemeat – „mince” siekać oraz „meat” mięso. W dzisiejszych ciastkach na próżno szukać tego składnika, ponieważ większość obecnych przepisów go nie zawiera a ciastka kupione w sklepie też go nie mają w swoim składzie. Drugim ze składników, który także został wyparty z dzisiejszego nadzienia na mincemeat jest łój. Jak widać oba te składniki są pochodzenia zwierzęcego i obecnie większość wersji tych ciastek je pomija. Dzisiejsze ciastka mincemeat mają formę słodkiego deseru i w tejże formie są obecnie spożywane.

Czego nie może zabraknąć w nadzieniu mincemeat?

Jednym z podstawowych składników, który powinien znaleźć się w nadzieniu mincemeat są bez wątpienia rodzynki, im więcej ich odmian tym lepiej, gdyż ma to wypływ na końcowy smak nadzienia. Poza nimi tak naprawdę dodać można dowolne owoce suszone takie jak porzeczki, żurawina, morele czy wiśnie. Owoce w formie suszonej to nie jedyna forma, którą używamy do przygotowania nadzienia. Dodajemy również owoce kandyzowane a konkretnie ich skórkę oraz owoce świeże. Do tego jeszcze odrobina masła oraz cukru. Jeśli chodzi o cukier to postawić można zarówno na cukier kryształ jak i na cukier brązowy. Dodatek alkoholu nie jest obowiązkowy i jeśli chcecie go pominąć to możecie, zastępując go sokiem z pomarańczy.

Wszystkie użyte do przygotowania nadzienia składniki należy ze sobą połączyć i ugotować. Przed ugotowaniem dobrze jest je odstawić na kilka godzin, aby owoce wchłonęły w miarę jak najwięcej soku oraz alkoholu. Również po ugotowaniu i przed wykorzystaniem do wypełnienia foremek z ciastem dobrze jest potrzymać nadzienie przynajmniej przez noc w lodówce. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na mincemeat i życzę udanych wypieków.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Nadzienie mincemeat przepis
Mincemeat

Składniki na nadzienie mincemeat.

  • 200 g rodzynek suszonych
  • 200 g rodzynek królewskich
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 100 g skórki kandyzowanej
  • sok oraz otarta skórka z 1 cytryny
  • sok oraz otarta skórka z 1 pomarańczy
  • 180 g cukru brązowego jasnego
  • 1 i 1/4 łyżeczka mielonych: gałki muszkatołowej, imbiru, goździka, kolendry, ziela angielskiego
  • 80 g miękkiego masła
  • 1 duże kwaśne jabłko
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 100 ml whiskey
Nadzienie mincemeat przepis
Mincemeat

Jak zrobić nadzienie mincemeat.

Do dużej miski zetrzeć na dużych oczkach tarki jabłko, dodać otartą skórkę i sok z pomarańczy oraz z cytryny. Wsypać rodzynki suszone, rodzynki królewskie, żurawinę, skórkę kandyzowaną, brązowy cukier, przyprawy, miękkie masło i whisky. Wymieszać i odstawić na 2 godziny. Kolejno, przełożyć do większego garnka, zagotować i od momentu zagotowania gotować na średniej wielkości ogniu przez 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Lekko wystudzić, przełożyć do wysterylizowanych słoiczków. Mincemeat przetrzymywać w lodówce.

Nadzienie mincemeat przepis
Mincemeat

Warto wiedzieć robiąc nadzienie mincemeat.

Najlepiej jest użyć mieszanki kandyzowanej skórki owoców cytrusowych. Może to być kandyzowana skórka pomarańczowa, limonkowa oraz cytrynowa.

Nadzienie przechowywać można w lodówce do dwóch tygodni. Jeśli jednak chcemy przygotować je dłużej to wystarczy słoiczki wypełnione nadzieniem spasteryzować.

Lubisz dania z rodzynkami? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Masę makową.

Nadzienie mincemeat przepis
Mincemeat
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Nadzienie mincemeat
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

  1. Dziękuję za przepis – Składniki takie jak rodzynki, żurawina, skórka kandyzowana, cynamon, i whiskey tworzą z pewnością bogate i złożone smaki. Również fakt, że nadzienie mincemeat można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce, ułatwia organizację podczas świątecznych przygotowań.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *