Przepis na jajka faszerowane kremem z kawiorem
||

Jajka faszerowane kremem z kawiorem

Kolorowe jajka w marynacie z czerwonej kapusty, faszerowane kremem z dodatkiem czarnego kawioru, to moja propozycja na zimne danie z jajek. Jajka prezentują się pięknie na talerzu i mają pyszny smak. Można je zaserwować na przekąskę lub podać na wielkanocnym stole. Przygotowanie tych marynowanych jajek jest bardzo proste, trzeba jednak nieco poczekać na efekt końcowy, gdyż zalane marynatą jajka należy odstawić na 24 godziny do lodówki.

Marynata do jajek bazuje na czerwonej kapuście, occie, wodzie, cukrze, soli oraz liściach laurowych. Po pokrojeniu, kapustę umieszczam w garnku, dodaję pozostałe składniki marynaty, gotuję przez chwilę, po czym studzę. Ugotowane na twardo jajka wkładam do średniej wielkości słoika, zalewam marynatą i umieszczam w lodówce. Ostatnim elementem tego dania jest krem, którym wypełniam marynowane jajka. Jest to super prosty krem z żółtek, odrobiny majonezu oraz czarnego kawioru. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na jajka faszerowane kremem z kawiorem i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na jajka faszerowane kremem z kawiorem
Jajka faszerowane kremem z kawiorem

Składniki na jajka faszerowane kremem z kawiorem.

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml octu ryżowego
  • 800 ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 łyżka czarnego kawioru
  • 2 łyżki majonezu

Do dekoracji.

  • czarny kawior
  • natka pietruszki
Przepis na jajka faszerowane kremem z kawiorem
Jajka faszerowane kremem z kawiorem

Jak zrobić jajka faszerowane kremem z kawiorem.

Do garnka wkładamy pokrojoną na paski czerwoną kapustę, cukier kryształ, sól, wlewamy ocet ryżowy, wodę oraz dodajemy liście laurowe. Doprowadzamy do zagotowania, po czym gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno, studzimy.

Do średniej wielkości słoika wkładamy ugotowane na twardo jajka, zalewamy zimną marynatą z garnka, zamykamy słoik i umieszczamy go w lodówce na 24 godziny. Po wyjęciu z lodówki, jajka wyjmujemy z marynaty, delikatnie przecieramy je papierowym ręcznikiem, aby osuszyć je z nadmiaru marynaty, po czym rozkrawamy każde na pół. Z jajek wyjmujemy żółtka, wkładamy je do miseczki i dodajemy majonez. Rozcieramy widelcem – można również przetrzeć całość przez gęste sitko. Do kremu dodajemy kawior i mieszamy. Gotowy krem umieszczamy w rękawie cukierniczym, po czym wypełniamy nim połówki jajek. Po wierzchu całość dekorujemy kawiorem oraz natką pietruszki. Przed podaniem jajka przetrzymujemy w lodówce.

Przepis na jajka faszerowane kremem z kawiorem
Jajka faszerowane kremem z kawiorem

Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane kremem z kawiorem.

W tym przepisie używam średniej wielkości jajek, które gotuję na twardo przez 9 minut.

Kremu z żółtek nie doprawiam solą, gdyż dodany do kremu kawior jest słony.

Lubisz faszerowane jajka? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Jajka marynowane w buraczkach.

Przepis na jajka faszerowane kremem z kawiorem
Jajka faszerowane kremem z kawiorem

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Jajka faszerowane kremem z kawiorem
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *