Wegański budyń truskawkowy
|||||||

Truskawkowy budyń jaglany

Wegański budyń jaglany z truskawkami to danie, które zrobisz z czterech tylko składników. Budyń ten podać można zarówno na deser jak i na kolację bądź jako przekąskę. Przygotowanie budyniu truskawkowego zaczynam od ugotowania kaszy jaglanej. Kaszę gotuję na mleku z odrobiną cukru, do momentu w którym jest dość gęsta i bardzo miękka. Ugotowaną kaszę studzę, po czym za pomocą blendera łączę z truskawkami. Ten domowy budyń jest bardzo prosty do przygotowania i smakuje wyśmienicie. Polecam poniższy przepis na truskawkowy budyń jaglany i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Wegański budyń truskawkowy
Budyń truskawkowy

Składniki na truskawkowy budyń jaglany.

  • 60 g kaszy jaglanej
  • 400 ml mleka ryżowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 350 g świeżych truskawek

Jak zrobić truskawkowy budyń jaglany.

Kaszę jaglaną wsypać do miseczki, zalać zimną wodą i odstawić na 10 minut. Następnie wypłukać i odlać wodę.

Do garnka wlać mleko, dodać cukier i wstawić na ogień. Kiedy mleko w garnku zaczyna się gotować wsypać wypłukaną kaszę jaglaną. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień na mały i mieszając nieustannie gotować do momentu, w którym kasza będzie miękka. Mi zajęło to 20 minut. Kolejno, kaszę zdjąć z ognia i wystudzić.

Truskawki opłukać w wodzie, odciąć szypułki i pokroić na małe kawałki. Do wysokiego kubka włożyć pokrojone truskawki, wystudzoną kaszę i zmiksować. Następnie przetrzeć budyń przez gęste sitko. Budyń podawać udekorowany świeżymi truskawkami.

Wegański budyń truskawkowy
Budyń truskawkowy

Warto wiedzieć robiąc truskawkowy budyń jaglany.

Truskawki, po które sięgamy powinny być bardzo dojrzałe i bardzo słodkie. Jeśli takowe nie są sugeruję dodać nieco więcej cukru, aniżeli jedną łyżkę.

Ja truskawkowy budyń jaglany podaję na zimno, dlatego też miksuję zimną kaszę z truskawkami. Jeśli lubicie ciepły budyń to sugeruję zmiksować gorącą kaszę z truskawkami.

Mleko ryżowe zastąpić można mlekiem sojowym lub owsianym.

Świeże truskawki zastąpić można truskawkami mrożonymi. W takim przypadku należy zdecydowanie zwiększyć ilość cukru, a same truskawki przed połączeniem z kaszą jaglaną warto podgotować. Truskawki zastąpić można innymi owocami takimi jak wiśnie, czereśnie oraz maliny.

Lubisz truskawki? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Drożdżówkę z truskawkami i kruszonką.

Wegański budyń truskawkowy
Budyń truskawkowy
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Truskawkowy budyń jaglany
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *