Dip z tofu z pieczonym bakłażanem to proste danie wegańskie wyśmienite na przekąskę, którą zajadać można się w większym gronie. Danie to super nadaje się do dzielenia, gdyż wystarczy postawić je na stole i każdy może nabierać go dowolną ilość za pomocą pieczywa. Jako, iż jest to danie wegańskie, wszystkie składniki użyte do jego przygotowania są pochodzenia roślinnego. Jeżeli chodzi o kremowy dip, na którym po upieczeniu ułożony jest bakłażan, to tenże dip robię z wędzonego sera tofu, nerkowca i śmietanki ryżowej. Do smaku doprawiam go czosnkiem, chilli, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki dipu koniecznie należy zmiksować i zrobić to można przy pomocy ręcznego bądź kielichowego blendera. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na dip z tofu z pieczonym bakłażanem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dip z tofu z pieczonym bakłażanem.
- 300 g mini bakłażana
- 1/4 łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Dip z tofu:
- 300 g wędzonego sera tofu
- 200 ml śmietanki ryżowej
- 100 g orzechów nerkowca (połówki)
- 300 ml wrzącej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 średniej wielkości ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka płatków chilli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
Do podania:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- mały pęczek natki pietruszki
- szczypta płatków chili

Jak zrobić dip z tofu z pieczonym bakłażanem.
Umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem bakłażana kroimy na kawałki długości 5-6 centymetra, po czym każdy przekrawamy wzdłuż na pół. Krojonego bakłażana układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skórką do dołu, smarujemy oliwą i posypujemy solą. Tak przygotowanego przewracamy na drugą stronę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 25 minut. Upieczonego studzimy.
Połówki orzechów nerkowca zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy je na 30 minut do namoczenia. Kolejno, orzechy wylewamy na durszlak i odsączamy z wody. Następnie wkładamy je do blendera i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wędzony ser tofu, płatki chilli, pieprz, sól, sok z cytryny oraz śmietankę. Miksujemy na jednolitą, kremową konsystencją.
Na talerz do serowania wykładamy dip z tofu, układamy na nim upieczone kawałki bakłażana, posypujemy płatkami chilli, drobno-krojoną natką pietruszki i polewamy oliwą. Podajemy z dodatkiem krakersów, grzanek bądź pieczywa tostowego.

Warto wiedzieć robiąc dip z tofu z pieczonym bakłażanem.
W tym przepisie używam włoskiego bakłażana perlina mini ale tak naprawdę użyć można każdego dowolnego rodzaju bakłażana.
W podobny sposób przygotować można każde inne warzywo takie jak chociażby cukinia czy papryka.
Lubisz dania z bakłażana? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Roladki z bakłażana i orzechów włoskich.


Dodaj komentarz