Jeżeli raz spróbujecie sosu czosnkowego z przepisu poniżej, to jestem pewna, że będziecie do niego często powracać. Sos ten jest nie tylko bardzo prosty w przygotowaniu, ale także świetnie smakuje. Robiłam go mnóstwo razy i za każdym razem słyszałam niezliczoną ilość pochlebnych komentarzy na jego temat. Sos doskonale komponuje się z drobiem, wszelkiego rodzaju grillowanym mięsem i warzywami, kanapkami, kebabem, a nawet można go wykorzystać jako sos do sałatek.
Do zrobienia tego prostego sosu czosnkowego wystarczą tylko trzy składniki: jogurt naturalny, ser feta i świeży czosnek. Jeśli chodzi o sprzęt, to mam nadzieję, iż jesteście posiadaczami działającego blendera, ponieważ jest on konieczny do połączenia wszystkich składników w jedną całość.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos czosnkowy.
- 250 g sera feta
- 400 g jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku
Jak zrobić sos czosnkowy.
Do miski lub wysokiego plastikowego pojemnika włóż przegnieciony przez praskę czosnek, jogurt naturalny i ser feta. Blenduj do uzyskania kremowej i gładkiej konsystencji sosu. Przed podaniem sos włóż na godzinę do lodówki. Smacznego.

Warto wiedzieć robiąc sos czosnkowy.
Do sosu nie należy dodawać dodatkowej soli, gdyż ser feta jest słony i nadaje sosowi wystarczająco słonego smaku.
Jeśli lubisz czosnek, to z pewnością możesz dodać go więcej aniżeli cztery ząbki. Sos robię tylko i wyłącznie ze świeżego czosnku, nie używam czosnku suszonego w proszku ani puree czosnkowego z tubki.
Jeśli jesteś fanem sosów wypróbuj nasz przepis na Sos pieczarkowy.


Jeszcze nigdy nie robiłam sosu czosnkowego z fetą, a pomysł jest świetny i szybki. W dodatku wygląda dużo zdrowiej niż śmietanowo – majonezowy. Wypróbuję na pewno. Mniam.