Sos barbecue występujący również pod nazwą BBQ, to gęsty sos na bazie pomidorów, octu oraz przypraw. Przyprawy, które znaleźć można w tym sosie to cukier, papryka wędzona, sos Worcestershire, melasa i wiele innych w zależności od regionu, w którym sos jest przygotowywany. BBQ sos jest idealnym dodatkiem do mięsa z grilla, żeberek czy kurczaka. Sprawdza się jako marynata oraz jako sos do potraw. Przygotowanie sosu barbecue jest niezwykle szybkie, a sam sos jest wart wypróbowania. Poniżej znajdziecie przepis na sos barbecue, który zrobicie w mniej niż 10 minut.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sos barbecue.
- 300 ml ketchupu łagodnego
- 3 łyżki brązowego cukru jasnego
- 1 łyżeczka wędzonej papryczki chipotle
- 1/2 łyżeczka soli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- 1 łyżka melasy
Jak zrobić sos barbecue.
Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować i gotować na małym ogniu przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos wystudzić.

Warto wiedzieć robiąc sos barbecue.
Sos przygotować można na bazie ketchupu, sosu pomidorowego bądź pasty pomidorowej.
Jeśli chodzi o przyprawy, to sos doprawić można wędzoną papryką w proszku, papryczką chili lub wędzoną papryką chipotle. Ja zazwyczaj sięgam albo po wędzoną paprykę, albo po paprykę chipotle. Obie papryki sprawiają, iż sos ma wędzony aromat.
Lubisz sosy na bazie pomidorów? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sos pomidorowy.

Dodaj komentarz