Dip z selera i cebuli
|||

Dip z selera i czerwonej cebuli

Dip każdego rodzaju jest idealnym pomysłem na danie na imprezę. Dipy warzywne świetnie sprawdzają się serwowane większej grupie gości. Jest to jeden z powodów, dla których tak wiele osób serwuje je na przyjęciach. Na zbliżającej się imprezie Sylwestrowej nie powinno zabraknąć tego warzywnego smakołyku. Zadowoli on zarówno wegetarianów jak i mięsożerców.

Ten dip z selera i czerwonej cebuli jest szybki do przygotowania, co też jest jego dodatkowym atutem. Jakiś czas temu robiłam już pastę z zielonego groszku, dlatego tym razem postawiłam na inne warzywo, stąd też wybór selera. Pasta z samego selera byłaby trochę nudna dlatego, też dodałam do niej podsmażoną czerwoną cebulę.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Dip z selera i cebuli czerwonej
Dip z cebuli i selera

Składniki na dip z selera i czerwonej cebuli.

  • 300 g selera (korzeń)
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 180 g serka kremowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy

Jak zrobić dip z selera i czerwonej cebuli.

Selera ugotować na miękko, wystudzić, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody jeśli takową ma.

Czerwoną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie (na małym ogniu) na lekko złoty kolor. Wystudzić.

Do blendera wrzucić selera, cebulę, wasabi, sól, sok z cytryny oraz serek kremowy. Zmiksować. Przed podaniem dip z selera i czerwonej cebuli schłodzić w lodówce.

Dip z cebuli czerwonej
Dip z selera i cebuli

Warto wiedzieć robiąc dip z selera.

Dip podawać z pieczywem, krakersami bądź grillowanymi warzywami.

Jeśli nie lubimy czerwonej cebuli można ją zastąpić cebulą białą.

Lubisz dipy warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z zielonego groszku.

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *