Omlet jajeczny z papryką

Omlet jajeczny

Omlet to potrawa robiona ze smażonych jajek. Zazwyczaj ma on formę okrągłego placka.

Najprostszy z omletów to omlet francuski, którego podstawą są tylko jajka, woda i sól.

Istnieją natomiast bardziej rozbudowane wersje tego prostego dania. I tak na przykład hiszpańska tortilla zawiera w sobie smażone ziemniaki a włoska frittata warzywa czy anchois.

Tortillę uwielbiam i robię kiedy tylko mogę. Zawsze podaję ją polaną oliwa z oliwek i posypaną świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Tym razem postawiłam na prosty omlet, do którego dodałam słodką paprykę czerwoną oraz natkę pietruszki.

Ten omlet robi się naprawdę szybko i obiecuję Wam, że nie spędzicie przy nim godzin w kuchni.

Propozycja śniadania ale także i kolacji.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na omlet.

  • 2 łyżki masła
  • 1 duża papryka czerwona
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić omlet.

Na patelnię włożyć łyżkę masła, rozpuścić. Dodać paprykę krojoną w cienkie paski. Smażyć na średnim ogniu przez trzy minuty.

Kiedy papryka jest już podsmażona przełożyć ją do miseczki.

Na patelnię dodać pozostałe masło. Rozpuścić. Do osobnej miseczki wbić jajka, roztrzepać lekko widelcem. Do jajek dodać szczyptę soli oraz pieprzu a także drobno krojoną natkę pietruszki. Masę jajeczną wylać na rozpuszczone masło. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć. Kiedy jajka zaczynają się lekko ścinać posypać je równomiernie podsmażoną papryką. Delikatnie potrząsnąć patelnią tak aby masa jajeczka złączyła się z papryką. Przykryć pokrywką i kontynuować smażenie na małym ogniu.

Omlet przewrócić na drugą stronę w momencie kiedy widzimy, że jajka są do połowy ścięte. Masa jajeczna nie powinna być zupełnie twarda w momencie przewracania, jajka powinny być nadal nieco płynne. Po przewróceniu na drugą stronę trzymać omlet na ogniu dosłownie przez kilka sekund.

Podawać na ciepło posypany papryką i natką pietruszki.

Omlet z jajek
Omlet jajeczny z papryką

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc omlet z jajek.

Omlet jejeczny
Omlet jajeczny z papryką

Papryka po usmażeniu nie powinna się rozpadać. Nie trzymajmy jej więc zbyt długo na ogniu, ma być blanszowana i fajnie gdyby była nadal lekko wyczuwalna w omlecie.

Omlet najlepiej jest przewrócić na drugą stronę poprzez położenie większego talerza na patelni, odwrócenie patelni a następnie zsunięcie omletu z talerza na patelnię. Zawsze mi to wychodzi i robię to w kilka sekund.

Jeśli nie lubicie papryki zastąpcie ją innymi warzywami. Możecie sięgnąć po pieczarki czy po zioła.

Nie dodajcie dużo soli, dosłownie szczytpa wystarczy.

Lubisz dania wegetariańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pasztet warzywny z pieczarek i czerwonej fasoli.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *