Surówka do obiadu
|||||

Surówka z kopru włoskiego

Koper włoski należy do tej grupy roślin, których praktycznie każdą część można wykorzystać w kuchni. Z bulw przyrządza się surówki, zapieka, grilluje. Owoce wykorzystuje się do przyprawiania sosów, mięs i warzyw a liście używane są przyrządzania dressingów oraz jako przyprawa do zapiekanych warzyw i ryb.

Surówka z kopru włoskiego to moja dzisiejsza propozycja na wykorzystanie tegoż warzywa w formie na świeżo. Koper włoski rewelacyjnie łączy się z owocami cytrusowymi dlatego też poza jabłkiem, które znalazło się w tej surówce, dodałam również pomarańcz. Surówkę doprawiłam odrobiną oliwy i octu jabłkowego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Surówka z kopru włoskiego do obiadu
Surówka

Składniki na surówkę z kopru włoskiego.

  • 250 g kopru włoskiego
  • 200 g pomarańczy (po obraniu)
  • 2 zielone cebule
  • 200 g jabłka (1 duże)
  • 1/2 łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Jak zrobić surówkę z kopru włoskiego.

Koper włoski bardzo drobno pokroić, najlepiej za pomocą szatkownicy. Jabłko pokroić w kostkę, a z cząstek pomarańczy usunąć białą błonkę. Zieloną cebulkę drobno posiekać. W misce wymieszać pokrojony koper, cebulkę, pomarańcz oraz jabłko. Posolić, oprószyć pieprzem, dodać olej oraz ocet i dokładnie wymieszać. Surówkę przetrzymywać w lodówce.

Surówka do obiadu z kopru włoskiego
Surówka

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kopru włoskiego.

Jabłko do tej surówki dodaję wraz ze skórką. Możecie je oczywiście obrać ale naprawdę nie jest to konieczne.

Obierając pomarańcz starajcie się usunąć w miarę możliwości jak najwięcej białej błonki, która otacza każdą indywidualną cząstkę pomarańczy. Błonka ta jest nieco gorzka w smaku i zbyt duża jej ilość może zepsuć smak surówki.

Szukasz przepisów na surówki z koprem włoskim? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty i kopru włoskiego.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z kopru włoskiego
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *