Surówka z kapusty po chińsku czyli biała kapusta z marchewką, zieloną cebulką i dressingiem na bazie sosu sojowego, octu ryżowego oraz imbiru. Chrupkości surówce dodają pistacje oraz sezam, które to dodatki fenomenalnie łączą się zarówno z użytymi do przygotowania surówki warzywami jak i z dressingiem. Ta prosta surówka z białej kapusty będzie jak znalazł na obiad w formie dodatku do mięs oraz ryb. Poniżej kilka propozycji na dania mięsne, które smacznie łączą się z tą surówką z kapusty.
- kurczak w sosie pieczarkowym
- kurczak na ryżu
- pieczona karkówka
- gulasz z serc wieprzowych
- łopatka w sosie cebulowym
Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę z kapusty po chińsku i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na surówkę z kapusty po chińsku.
- 700 g kapusty włoskiej (1/4 dużej główki)
- 150 g marchewki (2 średnie)
- 2 duże zielone cebule
- 2 łyżki białego sezamu
- 50 g pistacji
Dressing:
- 1 łyżeczka papryczki chili
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 1,5 łyżki miodu płynnego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić surówkę z kapusty po chińsku.
Zieloną cebulkę drobno pokroić, marchew pokroić w słupki bądź zetrzeć na tarce o dużych oczkach, kapustę drobno pokroić nożem bądź poszatkować na szatkownicy. Pokrojone składniki włożyć do dużej miski. Do miseczki wlać sos sojowy, ocet ryżowy, dodać pieprz, sól, drobo-krojoną papryczkę chili, tarty imbir, miód oraz oliwę. Wymieszać. Dressing z miseczki wlać do znajdujących się w misce warzyw, wsypać sezam oraz pistacje i dokładnie wymieszać.

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty po chińsku.
Kapustę włoską zastąpić można kapustą pekińską bądź też kapustą głowiastą. Najlepsza będzie oczywiście młoda kapusta, gdyż takowa jest zarówno soczysta jak i chrupiąca.
Zamiast świeżej papryczki chili użyć można płatków chili bądź ewentualnie ostrej papryki mielonej. W takim wypadku należy dodać jedynie szczyptę czy to płatków chilli czy to papryki mielonej.
Pistacje zastąpić można orzeszkami ziemnymi. Aby nieco podkreślić ich smak przed dodaniem do surówki orzeszki można uprażyć. Podobnie ma się kwestia ziaren sezamu, które również smakują fajnie lekko prażone.
Lubisz surówki z kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z kapusty z sosem czosnkowym.


Dodaj komentarz