Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej

Kapusta pekińska cieszy się w moim domu sporą popularnością. Wykorzystuję ją nie tylko do przygotowania kimchi ale również do surówek oraz gołąbków. Jej podłużne, jasno-zielone oraz szerokie liście są soczyste i mają chrupiącą strukturę, dlatego też sprawdzają się wprost rewelacyjnie w powyżej wymienionych przeze mnie daniach. Surówka z kapusty pekińskiej, cukinii, papryki i kukurydzy to danie z warzyw, które jest idealnym dodatkiem do wszelakich mięs. Poniżej kilka propozycji na dania mięsne, których smak dopełni ta właśnie surówka.

Surówkę doprawiam lekkim dressingiem sałatkowym bazującym na oliwie, occie, syropie z agawy oraz oregano. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i życzę smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej

Składniki na surówkę z kapusty pekińskiej.

  • 700 g kapusty pekińskiej
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 1 duża zielona papryka (180 g)
  • 200 g cukinii
  • 2 zielone cebule

Sos sałatkowy:

  • 1/2 płaska łyżeczka pieprzu
  • 3/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej.

Kapustę pekińską rozkroić na cztery, po czym każdy kawałek pokroić na paseczki. Cukinię również rozkroić na cztery i pokroić na kawałki. Zieloną paprykę pokroić na cienkie paseczki, z kolei zieloną cebulkę drobno pokroić. Wszystkie pokrojone warzywa włożyć do miski, dodać kukurydzę z puszki, ocet, oregano, sól himalajską, pieprz, oliwę z oliwek oraz syrop z agawy. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem surówkę przetrzymywać w lodówce.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty pekińskiej.

W tej surówce wykorzystuję paprykę zieloną, jeśli jednak takowej w danym momencie nie macie pod ręką zastąpcie ją papryką czerwoną bądź żółtą.

Kukurydzę przed dodaniem do surówki należy odlać z zalewy.

Lubisz dania z kapusty pekińskiej? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Kimchi z tofu i makaronem.

Przepis na surówkę z kapusty pekińskiej
Surówka z kapusty pekińskiej
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z kapusty pekińskiej
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *