Surówka z kapusty
||||

Surówka z czerwonej kapusty i rzepy

Lekka surówka z czerwonej kapusty bez majonezu, za to doprawiona sosem na bazie oleju i soku pomarańczowego, to moja dzisiejsza propozycja dla Was. Bazą tej surówki jest kapusta czerwona, ale znajdziecie w niej również białą rzepę i marchew. Białą rzepę najczęściej spożywam na świeżo jako dodatek do kanapek oraz połączoną z innymi warzywami w surówkach właśnie. Smak białej rzepy jest delikatny, odrobinę podobny do smaku rzodkiewki, jednak biała rzepa jest zdecydowanie delikatniejsza.

Ta surówka z czerwonej kapusty i rzepy jest świetna jako surówka do obiadu. Idealnie łączy się nie tylko ze mięsem mielonym, kurczakiem, grillowanym serem czy rybami, ale sprawdza się także w gyrosie oraz burgerach. Jeśli nie próbowaliście jeszcze surówki z czerwonej kapusty w takim wydaniu, poniżej znajdziecie przepis na surówkę z czerwonej kapusty i rzepy. Smacznego 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Surówka z kapusty
Surówka

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty i rzepy.

  • 200 g czerwonej kapusty
  • 150 g białej rzepy
  • 1/2 owocu granatu
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka miodu
  • 10 sztuk orzechów pekan
  • 50 g marchewki
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty i rzepy.

Z czerwonej kapusty wyciąć głąb, po czym kapustę pokroić na cienkie paski za pomocą noża lub zetrzeć ją na szatkownicy. Rzepę obrać i pokroić w cienkie paseczki. W taki sam sposób przygotować marchew. Orzechy pekan grubo posiekać, natkę pietruszki posiekać drobno, a z owocu granatu wyjąć ziarna.

W kubeczku wymieszać sól wraz z sokiem z pomarańczy, miodem, szczyptą pieprzu oraz olejem słonecznikowym.

Wszystkie składniki włożyć do miski, zalać sosem z kubeczka i delikatnie wymieszać.

Surówka z kapusty
Surówka

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty i rzepy.

Marchew oraz rzepę można zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja lubię je pokroić w paseczki, gdyż w takiej formie warzywa fajnie chrupią w trakcie jedzenia.

Lubisz surówki z czerwonej kapusty? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty z sosem satay.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Surówka z czerwonej kapusty i rzepy
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *