Przepis na tę sałatkę dostałam od koleżanki i było to jakieś 18 lat temu. Do dnia dzisiejszego sałatka ta należy do moich ulubionych sałatek z tuńczykiem. Podejrzewam, iż wielu z Was znane jest połączenie tuńczyka z ananasem i kukurydzą. Najczęściej taką mieszankę znaleźć można chociażby na pizzy. Wielu pewnie też powie, iż jest to mieszanka, która nigdy na pizzy nie powinna wylądować, ale to już jest inny temat 🙂 Jeśli jednak lubicie takie połączenia smakowe, a na pizzę nie macie ochoty, to nic straconego. Zamiast pizzy przygotować możecie sałatkę.
Robiąc tą prostą sałatkę z tuńczyka z ryżem i ananasem nie namęczycie się zbytnio, gdyż większość składników kupić można pokrojonych bądź nie ma potrzeby krojenia czegokolwiek. Kupując ananasa możecie kupić go krojonego, podobnie z kukurydzą, która nie wymaga krojenia. Tuńczyka też oczywiście nie kroimy, z kolei ryż wystarczy ugotować. Sałatka do smaku doprawiona jest solą oraz pieprzem i zawiera majonez i kwaśną śmietanę. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z tuńczyka z ryżem i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z tuńczyka.
- 150 g ryżu długo-ziarnistego
- 240 g tuńczyka z zalewy
- 340 g ananasa w puszce
- 280 g kukurydzy w puszce
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli (pełne)
- 5 łyżek kwaśnej śmietany
- 7 łyżek majonezu
Jak zrobić sałatkę z tuńczyka z ryżem i ananasem.
Ryż ugotować na miękko według instrukcji na jego opakowaniu – powinno to zająć około 10 minut. Po ugotowaniu ryż odlać z wody i wystudzić.
Do miski włożyć ugotowany ryż, dodać tuńczyka odlanego z zalewy, pokrojonego w kostkę ananasa oraz kukurydzę. Zarówno z ananasa jak i z kukurydzy należy odlać wodę przed dodaniem ich do sałatki.
Składniki posolić, dodać pieprz, śmietanę i majonez. Wymieszać dokładnie tak, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Gotową sałatkę przetrzymywać w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z tuńczyka z ryżem i ananasem.
Użyłam ryżu sypkiego typu basmati. Możecie sięgnąć po ryż w torebkach. Jeśli się na takowy zdecydujecie ugotujcie go według instrukcji na opakowaniu.
Jeśli gotujecie ryż pakowany luzem to użyjcie trzy razy tyle więcej wody aniżeli ryżu. Ryż należy wsypać na gotującą się wodę i od momentu zagotowania trzymać go 10 minut na średniej wielkości ogniu. Nie zapomnijcie, aby od czasu do czasu gotujący się ryż przemieszać.
Użyłam tuńczyka z wody lecz możecie sięgnąć również po tuńczyka w oleju lub w zalewie.
Lubisz sałatki z dodatkiem ryb? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę śledziową z papryką.


Dodaj komentarz