Sałatka ziemniaczana to danie, które ma wiele wariacji. Zaczynając od najprostszej wersji tejże sałatki bazującej na samych tylko ziemniakach i odrobine sosu, kończąc na jej bardziej wyszukanych propozycjach, zawierających mięso czy wędlinę. Jedną z moich ulubionych rodzajów sałatki ziemniaczanej jest ta, którą podają Austriacy do smażonego mięsa czyli austriacka sałatka ziemniaczana. Według mnie ta akurat wersja sałatki z ziemniaków najlepiej sprawdza się zaserwowana jako dodatek.
Są jednak i takie wersje sałatki z ziemniaków, które najlepiej smakują podane jako indywidualne danie i do nich zalicza się właśnie sałatka z młodych ziemniaków i ogórka. Poza ziemniakami i świeżym ogórkiem zielonym, w tejże sałatce znajdziecie także czerwoną cebulę, ugotowane na twardo jajka i sporą ilość świeżych ziół. Całość doprawiona jest prostym sosem z majonezu, kwaśnej śmietany i musztardy. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka.
- 500 g młodych ziemniaków
- 4 jajka ugotowane na twardo
- średniej wielkości pęczek koperku
- średniej wielkości pęczek zielonej cebulki
- 2 zielone ogórki (200 g)
- 1/2 duża cebula czerwona
Sos sałatkowy:
- 3 łyżki majonezu
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1 łyżka octu z czerwonego wina

Jak zrobić sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka.
Obraną cebulę czerwoną kroimy w małą kostkę. W małej wielkości kostkę kroimy również obrane ze skórki zielone ogórki. Ugotowane i wystudzone ziemniaki kroimy w dużą kostkę a zieloną cebulkę i koperek kroimy drobno. Wystudzone jajka kroimy w dość sporej wielkości kostkę.
W dużej misce łączymy pokrojone warzywa oraz wszystkie składniki sosu. Dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę przed podaniem przetrzymujemy w lodówce.

Warto wiedzieć robiąc sałatkę z młodych ziemniaków i ogórka.
Jajka na twardo gotuję przez 9 minut. Z kolei młode ziemniaki gotuję przez 22-25 minut licząc od momentu zagotowania się wody. Czas gotowania ziemniaków zależy od ich wielkości. Ziemniaki gotuję w łupinie a jedyne co robię to dokładnie je myję przed ugotowaniem.
Lubisz sałatki ziemniaczane? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę Mimoza.


Dodaj komentarz