Tatar z łososia przepis
|

Tatar z łososia

Tatar z łososia to proste danie rybne, które świetnie sprawdza się podane jako przekąska. Przypadnie on do gustu wszystkich tym, którzy lubią połączenie świeżej ryby z intensywnym smakiem cebuli, marynowanych kaparów oraz soku z cytryny. Jako danie tatar wywodzi się z Francji i w oryginale jest to danie przyrządzane ze świeżego mięsa wołowego. Obecnie jednak nikogo już nie dziwi tatar z warzyw czy tatar z ryb i te odbiegające od oryginału tatary są równie popularne i często spotkać można je w menu wielu restauracji. Jeśli zatem jesteście fanami dań ze świeżych ryb takich jak na przykład sushi, to ten tatar z pewnością wam posmakuje. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tatar z łososia i życzę smacznego 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Tatar z łososia przepis
Tatar z łososia

Składniki na tatar z łososia.

  • 400 g fileta z łososia
  • 1,5 łyżki marynowanych kaparów
  • mały pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżka czerwonej cebuli
  • 1/2 łyżeczka pieprzu kolorowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczka płatków chili

Do podania:

  • 1 łyżeczka sezamu (biały oraz czarny)
  • sałata roszponka
  • grzanki
Tatar z łososia przepis
Tatar z łososia

Jak zrobić tatar z łososia.

Oczyszczonego łososia bez ości oraz bez skóry przetrzeć papierowym ręcznikiem, ułożyć na tacy i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Kolejno, pokroić w kostkę o wielkości 0,5 centymetra, delikatnie przesiekać i wstawić do lodówki na czas, w którym pracujemy nad pozostałymi składnikami dania.

Czerwoną cebulę pokroić w małą kosteczkę, kapary posiekać a szczypiorek drobno pokroić. W misce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, pieprzem, solą oraz płatkami chili. Dodać pokrojoną cebulę, szczypiorek, kapary oraz łososia. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem przetrzymywać w lodówce.

Tatar z łososia podawać posypany ziarnami sezamu, udekorowany sałatą roszponką i z dodatkiem tostów z pieczywa.

Tatar z łososia przepis
Tatar z łososia

Warto wiedzieć robiąc tatar z łososia.

Łosoś wykorzystany do przygotowania tatara powinien być bardzo dobrej jakości i koniecznie jak najświeższy. Do tego dania sugeruję zakup ryby w sklepie rybnym a nie w supermarkecie.

Czerwoną cebulę zastąpić można cebulą szalotką.

Lubisz dania z łososia? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę z łososia na plastrach ogórka.

Tatar z łososia przepis
Tatar z łososia
Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Tatar z łososia
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *