Tatar z łososia to proste danie rybne, które świetnie sprawdza się podane jako przekąska. Przypadnie on do gustu wszystkich tym, którzy lubią połączenie świeżej ryby z intensywnym smakiem cebuli, marynowanych kaparów oraz soku z cytryny. Jako danie tatar wywodzi się z Francji i w oryginale jest to danie przyrządzane ze świeżego mięsa wołowego. Obecnie jednak nikogo już nie dziwi tatar z warzyw czy tatar z ryb i te odbiegające od oryginału tatary są równie popularne i często spotkać można je w menu wielu restauracji. Jeśli zatem jesteście fanami dań ze świeżych ryb takich jak na przykład sushi, to ten tatar z pewnością wam posmakuje. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na tatar z łososia i życzę smacznego 🙂
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na tatar z łososia.
- 400 g fileta z łososia
- 1,5 łyżki marynowanych kaparów
- mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy ziarnistej
- 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
- 1 łyżka czerwonej cebuli
- 1/2 łyżeczka pieprzu kolorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczka płatków chili
Do podania:
- 1 łyżeczka sezamu (biały oraz czarny)
- sałata roszponka
- grzanki

Jak zrobić tatar z łososia.
Oczyszczonego łososia bez ości oraz bez skóry przetrzeć papierowym ręcznikiem, ułożyć na tacy i wstawić na 30 minut do zamrażalnika. Kolejno, pokroić w kostkę o wielkości 0,5 centymetra, delikatnie przesiekać i wstawić do lodówki na czas, w którym pracujemy nad pozostałymi składnikami dania.
Czerwoną cebulę pokroić w małą kosteczkę, kapary posiekać a szczypiorek drobno pokroić. W misce połączyć oliwę z sokiem z cytryny, musztardą, pieprzem, solą oraz płatkami chili. Dodać pokrojoną cebulę, szczypiorek, kapary oraz łososia. Dokładnie wymieszać. Przed podaniem przetrzymywać w lodówce.
Tatar z łososia podawać posypany ziarnami sezamu, udekorowany sałatą roszponką i z dodatkiem tostów z pieczywa.

Warto wiedzieć robiąc tatar z łososia.
Łosoś wykorzystany do przygotowania tatara powinien być bardzo dobrej jakości i koniecznie jak najświeższy. Do tego dania sugeruję zakup ryby w sklepie rybnym a nie w supermarkecie.
Czerwoną cebulę zastąpić można cebulą szalotką.
Lubisz dania z łososia? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Pastę z łososia na plastrach ogórka.


Dodaj komentarz