Śledzie w sosie pomidorowym
||||

Śledzie po kaszubsku

Zarówno ja, jak i moja rodzina przepadamy za śledziami. Serwujemy ja na niemalże większości spotkań rodzinnych. Do moich ulubionych należą śledzie w śmietanie oraz śledzie po kaszubsku. Śledzie po kaszubsku, czyli filety śledziowe w sosie pomidorowym z dodatkiem suszonych śliwek, cebuli oraz przypraw, kupuję gotowe w sklepie bądź przyrządzam w domu. Danie to podaję na zimno jako przystawkę bądź przekąskę. Cechą charakterystyczną śledzi po kaszubsku jest ich lekko słodki smak, który zawdzięczają dodatkowi suszonych śliwek oraz brązowemu cukrowi. Jeśli macie w domu opakowanie śledzi w oleju bądź solonych, polecam Wam wykorzystać je do zrobienia śledzi po kaszubsku właśnie. Przepis na śledzie po kaszubsku znajdziecie poniżej. Smacznego.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie

Składniki na śledzie po kaszubsku.

  • 600 g filetów śledziowych w oleju lub solonych
  • 2 liście laurowe
  • 150 g białej cebuli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki brązowego cukru jasnego
  • 10 sztuk suszonych śliwek
  • 1 łyżka octu winnego
  • 100 ml wody
  • 1/2 łyżeczka soli himalajskiej
  • 350 ml pasty pomidorowej
  • szczypta czarnego pieprzu

Jak zrobić śledzie po kaszubsku.

Do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w piórka cebulę, po czym smażyć na małym ogniu przez 5 minut. Kolejno dodać brązowy cukier i kontynuować smażenie przez 5 minut. Następnie wlać wodę oraz pastę pomidorową, dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, pokrojone w małą kostkę śliwki i ocet. Zagotować, przykręcić ogień na mały i gotować przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowy sos wystudzić.

Filety śledziowe osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić na kawałki o szerokości około 2-3 centymetrów każdy. Pokrojone śledzie włożyć do miski, zalać zimnym sosem, wymieszać i przełożyć do słoiczków. Odstawić na co najmniej 5 godzin a najlepiej na noc, aby śledzie dobrze połączyły się z sosem.

Śledzie w sosie pomidorowym
Śledzie

Warto wiedzieć robiąc śledzie po kaszubsku.

W tym przepisie wykorzystuję zazwyczaj filety śledziowe w oleju. Poza ich osuszeniem na papierowym ręczniku i usunięciem nadmiaru oleju, nic z nimi nie robię. Jeśli sięgnięcie po śledzie solone, to musicie pamiętać, aby przez kilka godzin wymoczyć je najpierw w zimnej wodzie. W trakcie moczenia śledzi wodę należy kilkukrotnie zmienić.

Pastę pomidorową zastąpić można krojonymi pomidorami z puszki.

Lubisz dania ze śledzi? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Śledzie z żurawiną.

Podsumowanie
recipe image
Nazwa przepisu
Śledzie po kaszubsku
Autor
Opublikowano
Czas przygotowania
Czas gotowania
Całkowity czas
Średnia ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Podobne przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *