Makaron z brokułem i krewetkami w sosie na bazie serka mascarpone to danie, które przygotujesz w mniej niż 25 minut. Ten makaron z owocami morza jest idealny na szybki obiad, przygotowany zarówno w trakcie tygodnia jak i przy weekendzie. Sprawdza się także jako danie na specjalne okazje takie jak urodziny czy walentynki. Przed nami 14 lutego i ten makaron z brokułem i krewetkami super sprawdzi się z racji tego dnia jako pomysł na walentynkową kolację.
Przygotowanie makaronu zaczynamy od pokrojenia na plasterki różyczek brokuła, które przesmażamy z podsmażonym na oliwie czosnkiem. Następnie dodajemy pozostałe składniki poza krewetkami. Gotujemy przez minutę, po czym dodajemy także krewetki i gotujemy razem przez 2 minuty. W międzyczasie bądź pod koniec robienia sosu gotujemy w osolonej wodzie makaron świderki. Ugotowany makaron łączymy z krewetkami i brokułem, posypujemy parmezanem i serwujemy od razu po przygotowaniu. Zachęcam was do sięgnięcia po poniższy przepis na makaron z brokułem i krewetkami i życzę smacznego.
Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na makaron z brokułem i krewetkami.
- 200 g makaronu świderki
- 200 g różyczek brokuła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g mrożonych krewetek blanszowanych
- 3 małe ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczka świeżo-mielonego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczka otwartej skórki z cytryny
- 100 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 250 ml bulionu warzywnego lub wody
Do podania:
- ser parmezan
Dodatkowo:
- woda do ugotowania makaronu
- 1/2 łyżeczka soli do osolenia wody na makaron

Jak zrobić makaron z brokułem i krewetkami.
Różyczki brokuła pokroić na plasterki, po czym włożyć do miseczki. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę bądź drobno posiekać.
Do garnka wlać oliwkę, włożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać na małym ogniu przez kilka sekund. Następnie dodać pokrojone różyczki brokuła i mieszając od czasu do czasu smażyć na średniej wielkości ogniu przez 2 minuty. Po tym czasie wlać bulion warzywny, sok z cytryny oraz otartą skórkę, dodać zioła prowansalskie, serek mascarpone, pieprz oraz sól i gotować na średniej wielkości ogniu przez minutę. Kolejno włożyć krewetki i kontynuować gotowanie przez 2 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Najpóźniej w momencie, w którym sos mamy już prawie gotowy należy zacząć gotowanie makaronu. Do średniej wielkości garnka wlać około 2 l wody, dodać sól i zagotować. Na gotującą się wodę wsypać makaron, doprowadzić do ponownego zagotowania, po czym gotować na małym ogniu przez 8 minut. Ugotowany makaron przełożyć do garnka, w którym znajduje się brokuł z krewetkami w sosie, wymieszać i posypać płatkami tartego sera parmezan.

Warto wiedzieć robiąc makaron z brokułem i krewetkami.
Używam mrożonych krewetek, które są już oczyszczone, blanszowane i po rozmrożeniu gotowe do użycia. Krewetki rozmrażam w zimnej wodzie, odlewam wodę lekko odciskając krewetki z jej nadmiaru i tak przygotowane dodaję do sosu.
Robiąc sos sięgnąć można po bulion ugotowany z warzyw bądź też po kostkę bulionową. W tym przepisie wykorzystuję kostkę bulionową.
Używam średniej wielkości, trójkolorowego makaronu świderki. Makaron gotuję przez 8 minut. Zalecam ugotowanie makaronu, który wykorzystacie według instrukcji na jego opakowaniu. Gotowanie makaronu najlepiej jest rozpocząć w momencie, w którym zaczynamy smażyć brokuł.
Lubisz dania z makaronem? Jeśli tak, to wypróbuj nasz przepis na Makaron po singapursku.


Dodaj komentarz