Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa ze śmietaną

Zupa ogórkowa jest tradycyjną zupą robioną w Polsce. Ja zajadałam się nią jako dziecko i bez wątpienia jest ona nadal jedną z zup, które bardzo lubię.

Mając wielu znajomych, którzy nie są Polakami i nie znają smaku tejże zupy wiem, iż wydaje się ona być dla nich dziwna. Mówią tak przed jej spróbowaniem, po spróbowani są nią zazwyczaj zachwyceni. Mam przykład w domu, gdyż mój mąż Węgier uwielbia tę zupą 🙂

Do zupy używam zawsze ogórków kiszonych, które robi moja mama. Dodaję do niej też proste warzywa takie jak marchew, pietruszka i ziemniaki. W zupie nie może oczywiście zabraknąć śmietanki. W sezonie kiedy dostępny jest świeży koperek, on zawsze także do zupy ogórkowej trafia.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zupa ogórkowa z warzywami
Zupa ogórkowa

Składniki na zupę ogórkową.

  • 10 dkg cebuli
  • 20 dkg marchwi
  • 20 dkg ogórków kiszonych
  • 10 dkg pietruszki
  • 25 dkg ziemniaków
  • 1,5 l wody
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • pieprz do smaku
  • 1 i 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • 100 ml śmietanki do zupy
  • natka pietruszki albo świeży koperek

Jak zrobić zupę ogórkową.

Cebulę pokroić w małą kostkę, włożyć na patelnię i dodać masło. Smażyć 5 minut na małym ogniu.

Do podsmażonej cebuli dodać starte na tarce o dużych oczkach ogórki. Smażyć na małym ogniu mieszając od czasu do czasu przez 15 minut. Następnie dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Kontynuować smażenie przez 10 kolejnych minut.

Podsmażone warzywa włożyć do garnka. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, wodę, kminek, sól oraz pieprz. Zagotować i gotować na małym ogniu do całkowitego zmięknięcia ziemniaków, marchwi i pietruszki. Mi zajęło to 30 minut. Pod koniec gotowania dodać śmietankę.

Zupę podawać posypaną natką pietruszki lub koperkiem.

Zupa ogórkowa ze śmietanką
Zupa ogórkowa

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc zupę ogórkową.

Ogórków nie obierałam. Starłam je w całości na tarce. Nie odcisnęłam z nich soku, dodałam je wraz z nim na patelnię.

Zupę doprawiłam śmietanką do zupy. Można ją również doprawić kwaśną śmietaną 18%. Kwaśna śmietana często lubi w zupie się zważyć. Takiego problemu nie mam używając śmietanki do zupy.

Lubisz zupy z warzywami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zupę z cukinii.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *