Dip z zielonego groszku

Dip z groszku

Nie pamiętam gdzie po raz pierwszy jadłam ten dip. Pamiętam za to, iż od razu przypadł mi do gustu i bardzo posmakował.

Dip z groszku
Dip z groszku

Nie jestem wegetarianką ale zdarza mi się dość często gotować wegetariańskie potrawy. Są lekkie i smaczne.  Dodatkowo, cenowo dania wegetariańskie wychodzą nieco taniej.

Danie z groszku, o którym dzisiaj mowa sprawdziło się u mnie fajnie w połączeniu z grillowanymi warzywami.

Można użyć dowolnej kombinacji warzyw i zrobić np. szaszłyki. Fajnie pasuje on także do pieczonych ziemniaków, do krakersów czy do solonych paluchów.

Tego typu dip jest super rozwiązaniem na przyjęciach, kiedy zapraszamy dużo gości a nie chce nam się gotować 🙂

Sprawdzi się on oczywiście także i z daniami mięsnymi. Najlepiej według mnie łączy się z mięsem z kurczaka.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Składniki na dip z groszku.

  • 1 szklanka mrożonego groszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 20 dkg jogurtu naturalnego
  • szczypta pieprzu ziołowego

Jak zrobić dip z zielonego groszku.

Groszek ugotować w osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Wystudzić.

Ugotowany groszek włożyć do blendera. Dodać orzeszki ziemne, sok z cytryny, 1/2 łyżeczkę soli, szczyptę pieprzu oraz jogurt. Zmiksować na jednolitą masę.

Gotowe. Szybko i pysznie.

Przed podaniem dip warto schłodzić w lodówce.

Dip z zielonego groszku
Dip z groszku

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc dip z groszku.

Ja do tego dipu użyłam orzeszków ziemnych prażonych. Były one bez dodatku soli. Jeśli użyjemy orzeszków solonych, uważajmy z ilością soli jaką dodajemy do dipu.

Lubisz dipy z warzyw? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z selera i czerwonej cebuli.

1 thought on “Dip z zielonego groszku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *