Dip z selera i czerwonej cebuli

Dip z selera i cebuli

Dip każdego rodzaju jest idealnym pomysłem dania na imprezę. Dipy warzywne świetnie sprawdzają się podawane dla większej grupy gości. To jest jeden z powodów, dla których tak wiele osób serwuje je na przyjęciach. Na zbliżającej się imprezie Sylwestrowej nie powinno zabraknąć tego warzywnego smakołyku. Zadowoli on zarówno wegetarianów jak i mięsożerców.

Dip jest szybki do przygotowania co jest też jego dodatkowym atutem. Robiłam już pastę z zielonego groszku. Tym razem więc postawiłam na inne warzywo i padło na selera. Pasta z samego selera byłaby trochę nudna dlatego też dodałam do niej czerwoną cebulę. Podsmażona podkreśliła dodatkowo smak selera.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Dip z cebuli i selera
Dip z selera i czerwonej cebuli

Składniki na dip z selera.

  • 30 dkg selera (korzeń)
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 18 dkg serka kremowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka oliwy

Jak zrobić dip z selera i cebuli czerwonej.

Selera ugotować na miękko, wystudzić, pokroić w kostkę i odcisnąć z nadmiaru wody jeśli takową ma.

Czerwoną cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oliwie (na małym ogniu) na lekko złoty kolor. Wystudzić.

Do blendera wrzucić selera, cebulę, wasabi, sól, sok z cytryny oraz serek kremowy. Zmiksować. Przed podaniem dip schłodzić w lodówce.

Smacznego!

dip z czerwonej cebuli i selera
Dip z selera i czerwonej cebuli

O czym warto pamiętać robiąc dip z czerwonej cebuli i selera.

Dip podawać z pieczywem, krakersami a także grillowanymi warzywami.

Jeśli nie lubimy czerwonej cebuli możemy ją śmiało zastąpić cebulą białą.

Lubisz dipy warzywne? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Dip z zielonego groszku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *