Snikers

Ciasto Snikers

Jakiś czas temu dostałam dwa pudełka świeżych orzechów. Wysuszyłam je i zaczęłam sprawdzać czy pod skorupką coś jest w środku.

W trakcie rozbijania orzechów wyszło na jaw, iż część z nich była albo spleśniała albo tak w środku ususzona, że nie można było ich użyć.

Jak zaczęłam rozbijać orzechy tak rozbiłam całe ich pudełko i z tego pudełka uzyskałam tak naprawdę niewielką tylko ilość dobrych orzechów.

Podzieliłam je na dwie części i upiekłam dwa ciasta. Jednym z tych ciast był Snikers właśnie a drugim Pyszotka.

Na oba te ciasta mam dla Was przepisy. Jako pierwszy na stół idzie jednak Snikers.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na Snikers.

Ciasto ciemne:

  • 7 jajek
  • 15 dkg cukru pudru
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ciasto orzechowe:

  • 25 dkg orzechów włoskich
  • 5 białek
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 15 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 15 dkg cukru kryształu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 25 dkg masła bez soli

Polewa czekoladowa:

  • 10 dkg mlecznej czekolady
  • 3 łyżka masła bez soli
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao

Jak zrobić ciasto Snikers.

Ciasto ciemne: jajka rozbić. Do plastikowego garnka włożyć białka jajek wraz ze szczyptą soli. Ubić na sztywno. Kiedy piana z białek jest już dobrze ubita małymi partiami dodawać cukier puder, nie przerywając przy tym ubijania. W misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę, przesiane kakao oraz proszek do pieczenia. Żółtka roztrzepać widelcem. Do ubitych białek dodawać na przemiennie raz suche składniki raz żółtka. Mieszać drewnianą łyżką, bardzo delikatnie zataczając duże koła.

Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 35 minut. Wystudzić

Ciasto orzechowe:  orzechy posiekać bardzo drobno. Do miski włożyć białka jajek, szczyptę soli po czym ubić na sztywno Do ubitych białek partiami dodawać cukier puder, nie przerywając przy tym ubijania. W osobnej misce wymieszać przesianą przez sitko mąkę ziemniaczaną, pszenna, proszek do pieczenia oraz bardzo drobno pokrojone orzechy. Kiedy białka z cukrem są już ubite dodać miód a następnie małymi partiami dodawać mąkę z orzechami. Mieszać drewnianą łyżką.

Formę na ciasto wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 30 minut.

Masa budyniowa: z 500 ml mleka odlać 200 ml. Do 200 ml dodać żółtka jajek, mąkę ziemniaczaną oraz budyń. Rozbić ręczną  ubijaczką tak aby nie było grudek.

300 ml mleka wlać do garnka, dodać cukier i zagotować. Kiedy mleko zaczyna się gotować, zmniejszyć ogień i wlać zimne mleko z budyniem i żółtkami. Mieszać intensywnie do momentu zagotowania się budyniu. Od momentu zagotowania trzymać budyń na ogniu przez 30 sekund, nie przerywając w tym czasie mieszania. Budyń zdjąć z ognia i wystudzić.

W misce utrzeć masło. Powinno być niemalże puszyste. Do utartego masła małymi partiami dodawać zimny budyń. Ucierać do momentu, aż nie będzie w masie grudek.

Masa czekoladowa: do garnka włożyć masło, kakao, wodę i cukier. Zagotować na średnim ogniu. Kiedy składniki są roztopione i zaczynają się gotować dodać pokruszoną w kostkę czekoladę. Mieszać energicznie do rozpuszczenia się czekolady. Zdjąć z ognia.

Złożenie ciasta: ciasto ciemne rozkroić wzdłuż na dwa placki. Na pierwszy placek wyłożyć połowę masy budyniowej, na masę położyć ciasto orzechowe, na ciasto orzechowe pozostałą część masy a na nią drugi placek ciemny. Po wierzchu polać ciasto ciepłą czekoladą.

Ciasto włożyć do lodówki. Serwować na stół wyjęte bezpośrednio z lodówki.

Ciasto Snikers z kakao i orzechami
Snikers

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc Snikers.

Placek Snikers
Snikers

Forma do pieczenia, której użyłam była prostokątna i miała wielkość 25 na 35 centymetrów.

Pamiętajcie aby orzechów nie mielić a jedynie posiekać je bardzo drobno. Zmielone orzechy puszczą olej i ciasto nam nie wyrośnie.

Kiedy do ubitych białek dodajecie pozostałe składniki starajcie się całość bardzo szybko wymieszać. Im dużej mieszacie tych bardziej białka tracą powietrze i opadają.

Lubisz ciasta z orzechami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Ciasto orzechowe z figami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *