Serowe paluchy

Paluchy z mieszanką serów

Najlepsze na świecie paluchy serowe, na które przepis zdobyłam od mojego znajomego Węgra.

Sprawdzą się świetnie podane jako przekąska do chrupania podczas oglądania telewizji, spotkania rodzinnego czy przekąski kiedy czekamy na obiad czy lunch.

Paluchy można upiec w większej ilości i zamrozić. Po odmrożeniu smakują równie dobrze jak te świeże.

Do przygotowania tych serowych pyszności sięgnęłam po dwa różne rodzaje sera. Myślę, iż fajną opcją jest łączenie kilku różnych serów, w tych samych proporcjach. W ten sposób można uzyskać różne smaki paluchów, nadal serowe ale jednak inne w smaku.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na paluchy serowe.

  • 35 dkg mąki pszennej
  • 8 dkg tartego sera Cheddar
  • 6 dkg tartego sera Gouda
  • 25 dkg margaryny bez soli
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1 łyżka octu (20%-wego)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli

Jak zrobić paluchy serowe.

Tarty ser Gouda i Cheddar wymieszać w miseczce.

Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną w kostkę margarynę o temperaturze pokojowej, sól, 5 dkg sera (mieszanka), wodę i ocet. Mieszać składniki palcami, aż zaczną schodzić się w całość. Zagnieść ciasto.

Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra. Do miseczki wbić jajko, roztrzepać widelcem. Rozwałkowane ciasto posmarować jajkiem i posypać serem. Kroić w paski o dowolnej długości i grubości około 1,5 centymetra.

Paluchy układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 20 minut.

paluchy z serem
Serowe paluchy

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc paluchy z serem.

paluchy z serem Cheddar i Gouda
Serowe paluchy

Jeśli nie macie octu 20% to możecie użyć 10%. Wtedy jednak proporcje powinny być: 2 łyżki octu i cztery łyżki wody.

20 minut wystarczy aby paluchy były upieczone. Nie trzymajmy ich dłużej, gdyż będą po upieczeniu twardsze.

Lubisz ser żółty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z rukolą, serem i suszonymi pomidorami.

7 thoughts on “Serowe paluchy”

  1. Nawet nie wiedziałam, że te uwielbiane w mojej rodzinie paluszki – tradycyjnie pieczone na Nowy Rok – są pochodzenia węgierskiego, a pochodzę z Podkarpacia, może rzeczywiście od naszych bratanków, tu niedalekich, przywędrowały. My dodajemy jeszcze na wierzch kminek lub mak. Cudowne i niezrównane! 🙂

    1. Ja też pochodzę z podkarpacia ale jakoś mieszkając w Polsce nigdy nie udało mi sie upiec tych pyszności 😀 Tak mak, kminek, sól morska też smakują świetnie jako posypka paluchów. Pozdrawiam

    1. Nie robiłam nigdy z masłem ale myślę, że można spróbować. Aż tak wielkiej różnicy nie powinno być, mogą być jedynie bardziej delikatne w smaku.

  2. Witam 🙂

    Zrobiłam je z dodatkiem masła. Schłodziłam ciasto w lodówce i potem wałkowałam. Pracy przy nich mało a efekt bardzo dobry :).
    Wyszły dokładnie takie, jak na zdjęciach. Dziękuję za przepis i serdecznie pozdrawiam :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *