Surówka z młodej kapusty i warzyw

Surówka z młodej kapusty

Surówka z młodej kapusty z dodatkiem pomidora, ogórka i czerwonej cebuli świetnie sprawdzi się podana do dań mięsnych. Ja dzisiaj na obiad zrobiłam smażone piersi kurczaka, które podałam z młodymi ziemniakami i surówką z kapusty właśnie. Jeśli macie szatkownicę do warzyw to przygotujecie tę surówkę w 10 minut. Bez szatkownicy zejdzie Wam chwilę dłużej, gdyż warzywa trzeba będzie pokroić nożem. Spróbujcie koniecznie.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Surówka z młodej kapusty białej
Surówka z młodej kapusty

Składniki na surówkę z młodej kapusty.

  • 35 dkg młodej białej kapusty
  • 30 dkg pomidorów
  • 1 duża cebula czerwona
  • 20 dkg zielonego ogórka

Sos:

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak zrobić surówkę z kapusty.

Kapustę oczyścić, poszatkować lub drobno pokroić. Pomidory umyć, wyjąć pestki oraz odlać ewentualny sok. Pokroić w małą kostkę. Ogórka pokroić w bardzo cienkie plastry. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie piórka. Wszystkie warzywa włożyć do miski.

W kubku wymieszać sól z olejem, sokiem z cytryny i musztardą. Sosem zalać warzywa w misce i delikatnie wymieszać.

Smacznego!

Surówka z młodej kapusty białej
Surówka z młodej kapusty

Warto wiedzieć robiąc surówkę z kapusty.

Warzywa najlepiej zalać sosem na 10 minut przed podaniem surówki.

Pomidory warzyły 30 dkg po wyjęciu z nich pestek i odlaniu soku.

Zarówno kapustę jak i ogórka pokroiłam na szatkownicy.

Szukasz przepisów na surówki z kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z kapusty z sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *