Surówka z czerwonej kapusty z sosem satay

Surówka z czerwonej kapusty z ananasem

W wersji na surowo czerwona kapusta najlepiej sprawdza się w surówkach. Surówka zrobiona wyłącznie z kapusty byłaby nieco nudna. Warto zatem połączyć ją z innymi warzywami lub dodać do niej owoce. 

Niezastąpionym połączeniem jest to z jabłkiem. Ostatnio odkryłam jednak, iż zestawiona z ananasem smakuje również całkiem nieźle. Zrobiłam surówkę, do której dodałam kapustę, ananasa ale także selera i sos satay. Wyszło bardzo smacznie i nietuzinkowo. 

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Surówka z czerwonej kapusty z sosem satay
Surówka z czerwonej kapusty z ananasem i selerem

Składniki na surówkę z czerwonej kapusty.

  • 30 dkg czerwonej kapusty
  • 20 dkg ananasa z puszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1/3 łyżeczka soli
  • 3 łyżki sosu satay

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty.

Kapustę poszatkować lub drobno pokroić. W garnku zagotować wodę. Kiedy wrząca włożyć pokrojoną kapustę. Przykryć i odstawić na 20 minut. Po 20-u minutach odlać wodę i wystudzić kapustę.

Zimną kapustę włożyć do miski. Dodać sól, sok z limonki, pokrojonego w kostkę ananasa i drobno krojonego selera. Wymieszać. Do kapusty można wmieszać sos satay lub zaserwować kapustę z sosem na wierzchu.

Surówka z czerwonej kapusty z ananasem i selerem
Surówka z czerwonej kapusty z sosem satay

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc surówkę z czerwonej kapusty.

Zarówno ananas z puszki jak i świeży ananas dobrze sprawdzą się w tej surówce.

Nie robiłam sosu satay, gdyż akurat miałam w domu kupny. Jeśli chcecie zrobić prosty domowy sos satay to będziecie potrzebować:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małą cebulę
  • 1 małą papryczkę chili
  • 1 łyżkę brązowego cukru
  • 1 łyżkę sosu sojowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka oleju

Na patelnię włożyć pokrojoną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, olej i pokrojoną papryczkę chili. Smażyć na średnim ogniu, aż cebula zmięknie. Następnie dodać cukier, sos sojowy i karmelizować przez kilka minut. Pod koniec dodać masło orzechowe i mleko kokosowe. Gotować kilka minut, aż sos zgęstnieje. Na koniec całość zmiksować.

Lubisz surówki z czerwonej kapusty? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty i kopru włoskiego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *