Sałatka z makrelą

Sałata z wędzoną makrelą

Makrela to ryba, której mięso jest świetnym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3, fosforu, potasu i selenu. Rybę można kupić w wersji świeżej jak i wędzonej.

Zastanawiałam się chwilę nad tym i doszłam do wniosku, iż chyba nie jadłam innego rodzaju makreli poza wędzoną. Jeżeli jadłam to nie pamiętam.

Po wędzoną makrelę sięgam najczęściej kiedy chcę zrobić pastę do kanapek lub sałatkę. Ryba ta jest intensywna w smaku a do tego dość tłusta. Warto zatem przełamać jej smak dodatkiem warzyw, owoców, pieczywa lub jajek.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Sałatka z wędzoną makrelą.
Sałatka z makrelą

Składniki na sałatkę z makrelą.

  • 3 średniej wielkości buraczki ćwikłowe
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 15 dkg makreli wędzonej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duże jabłko
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu

Jak zrobić sałatkę z makrelą.

Buraczki obrać, pokroić w ćwiartki. Przełożyć do rękawa do pieczenia, dodać sól oraz olej. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na półtorej godziny.

Jabłko obrać, pokroić na duże plastry. Skropić sokiem z cytryny. Selera pokroić na małe kawałki.

Czerwoną cebulę pokroić w piórka lub cienkie paski. Przełożyć do miski. Zalać octem jabłkowym i odstawić na 15 minut.

Makrelę podzielić na mniejsze kawałki.

W kubeczku wymieszać oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny.

Wszystkie składniki sałatki ułożyć na półmisku lub włożyć do miski. Zalać sosem. Wymieszać bezpośrednio przez podaniem.

Sałatka z wędzoną makrelą.
Sałatka z makrelą

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc sałatkę.

Do sałatki nie dodałam dodatkowej ilości soli. Posoliłam jedynie buraczki, które piekłam. W tym przepisie do posolenia buraków sięgnęłam po sól himalajską.

Jabłko od razu po pokrojeniu w plastry skropcie sokiem z cytryny. Jeśli nie pokropicie jabłka szybko wam ściemnieje.

W tej sałatce najlepiej sprawdzi się słodko-kwaśny rodzaj jabłka taki jak Golster czy Jonagold.

Buraczki ćwikłowe po upieczeniu ważyły 20 dkg.

Lubisz sałatki z rybą? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Sałatkę śledziową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *