Polędwiczki z mintaja w pomidorach

Polędwiczki z mintaja w sosie pomidorowym

Będąc jakiś czas temu w sklepie rybnym zaopatrzyłam się w kilka rodzajów ryb mrożonych. Jedną z ryb jakie kupiłam był mintaj a konkretnie polędwiczki z niego.

Chciałabym tutaj napisać, iż jem tylko świeże ryby. Nie byłoby to jednak prawdą. Bardzo często sięgam po ryby mrożone. Robię to z kilku powodów. Jednym z powodów jest cena, innym dostępność a jeszcze innym wygoda. Wygoda, gdyż z mrożoną rybą nie trzeba się zbytnio namęczyć. Wystarczy rozmrozić, przyprawić i piec albo smażyć.

Polędwiczki z mintaja, które wykorzystałam do przygotowania poniższego dania były mrożone. Byłam z nich bardzo zadowolona, gdyż okazały się być wyjątkowo “mięsiste”.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Polędwiczki z mintaja w sosie pomidorowym
Polędwiczki z mintaja

Składniki na mintaja w pomidorach.

  • 3 mrożone lub świeże polędwiczki z mintaja (50 dkg)
  • 40 dkg pomidorów w puszce
  • 10 dkg białej fasoli z puszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • otarta skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 średniej wielkości cebule szalotki
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżka masła
  • świeża natka pietruszki

Jak zrobić rybę w sosie pomidorowym.

Cebulę pokroić w drobną kostkę. Włożyć na patelnię. Dodać masło oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć 2-3 minuty na średnim ogniu.

Do podsmażonej z czosnkiem cebuli dodać curry, sól, skórkę z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory z puszki oraz białą fasolę. Dusić 5 minut.

Po 5- minutach przełożyć podsmażone pomidory z fasolką do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć pokrojone w mniejsze kawałki polędwiczki z mintaja.

Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza na 30 minut. Po upieczeniu danie posypać świeżo krojoną natką pietruszki.

Polędwiczki z mintaja w sosie pomidorowym
Polędwiczki z mintaja

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc mintaja w pomidorach.

Mintaja zastąpić możecie dowolną rybą mrożoną jak i świeżą.

Jeśli nie chcecie ryby zbytnio przesuszyć przez pierwsze 10 minut pieczcie ją pod przykryciem najlepiej z foli aluminiowej. Na ostatnie 20 minut zdejmijcie folię.

Ja sięgnęłam po fasolę z puszki. Nie miałam czasu na gotowanie świeżej fasoli. Jeśli macie w domu nadmiar świeżej fasoli czy grochu to możecie ich użyć zamiast fasoli z puszki.

Lubisz ryby? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Łososia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *