Tarta szparagowa

Tarta na cieście francuskim

Zielone szparagi z dodatkiem sera Parmezan i orzechów włoskich zapieczone na cieście francuskim – moja propozycja na szybką przekąskę. Zielone szparagi są delikatnym warzywem przez co 30 minut w piekarniku na upieczenie tary wystarczy w zupełności.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Tarta na cieście francuskim
Tarta ze szparagami

Składniki na tartę szparagową.

  • opakowanie ciasta francuskiego (27 dkg)
  • 40 dkg zielonych szparagów
  • 8 dkg sera Parmezan
  • 10 dkg orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Jak zrobić tartę szparagową.

Ciasto francuskie wyjąć z lodówki, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W kilku miejscach dokładnie nakłuć widelcem i posmarować jajkiem. Kolejno równomiernie wysypać połowę startego sera Parmezan i oraz połowę posiekanych orzechów włoskich.

Szparagi umyć, usunąć łykowatą część po czy pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone szparagi ułożyć na cieście uprzednio posypanym połową orzechów i sera. Na rozłożone szparagi wysypać pozostałą część sera i orzechów. Całość oprószyć odrobiną soli.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Włożyć tartę i piec przez 30 minut.

Tarta na cieście francuskim
Tarta ze szparagami

Warto wiedzieć robiąc tartę szparagową.

Użyłam prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 37 na 26 centymetrów.

Szukasz przepisów na tarty na cieście francuskim? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Tartę z salami i cukinią.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *