Szparagi w sosie holenderskim

Zielone szparagi z sosem holenderskim

Zielony szparag to roślina należąca do gatunku szparagowych, której młode pędy używane są w kuchni do przyrządzenia całej gamy dań. Szparagi świetnie sprawdzają się w zupach, sałatkach, tartach oraz gotowane w wodzie czy pieczone. Przepis poniżej jest na szparagi gotowane. Podane z pysznym sosem holenderskim i jajkiem w koszulce. Bardzo smakowało mi to połączenie. Polecam Wam spróbować.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Zielone szparagi gotowane w sosie holenderskim
Szparagi w sosie holenderskim

Składniki na szparagi w sosie holenderskim.

  • 50 dkg zielonych szparagów
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu

Sos holenderski:

  • 2 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 20 dkg masła
  • szczypta soli
  • szczypta świeżo mielonego pieprzu czarnego

Jak zrobić szparagi w sosie holenderskim.

Do wysokiego, płaskiego garnka wlać wodę i dodać sól. Kiedy woda zaczyna się gotować włożyć szparagi. Szparagi powinny stać w wodzie. Gotować 5 minut jeśli są dość cienkie albo 7 minut jeśli są nieco grubsze. Ugotowane szparagi wyjąć na durszlak, przelać zimną wodą.

Jajko w koszulce: do osobnego garnka wlać wodę i dodać ocet. Jajko wbić do małej miseczki (po jednym jajku na raz). Kiedy woda zaczyna się gotować przemieszać ją łyżką tak aby powstał mały wir. Delikatnie wkładać jajko z miseczki w środek wiru. Woda nie powinna się w tym momencie intensywnie gotować. Po włożeniu jajka do wody gotować je około 4 minuty. Białko powinno się całkowicie ściąć. Ugotowane jajka wykładać łyżką cedzakową.

Sos holenderski: masło rozpuścić, powinno być letnie. Do garnka wlać wodę. Nad wodą w garnku położyć miskę. Dno miski nie powinno dotykać wody. Do miski wbić żółtka i sok z cytryny. Ucierać ręcznym ubijakiem nieustannie przez 1 do 2 minut. Kiedy żółtka są już dobrze roztarte małymi strużkami wlewać letnie masło, nie przestawać ucierania. Pod koniec dodać szczyptę soli i świeżo mielony pieprz.

Na talerz wyłożyć szparagi, na których położyć jajko. Intensywnie polać całość sosem holenderskim.

Smacznego!

Szparagi w sosie holenderskim z jajkiem w koszulce
Zielone szparagi w sosie holenderskim

Warto wiedzieć robiąc szparagi z sosem holenderskim.

Szparagi związać grubą nitką lub gumką i gotować w taki sposób w osolonej wodzie. Dobrze też przed włożeniem szparagów do wody odciąć ich dolną, łykowatą część.

Jajko w koszulce nie jest wcale takie proste do przygotowania. Jeśli boicie się, że nie wyjdzie Wam idealne włóżcie jajko do plastikowego woreczka lekko posmarowanego olejem. Dobrze jest też związać boki woreczka aby jajo mogło nabrać owalnego kształtu.

Nie powinno się podgrzewać sosu holenderskiego. Jest bardziej niż pewne, iż się zważy. Najlepiej zrobić go w momencie kiedy podajemy już danie. Jeśli jednak zrobimy go chwilę wcześniej to dobrze jest go wlać do termosu uprzednio wypłukanego wrzącą wodą (tak aby termos nabrał ciepła, dobrze jest także chwilę wrzącą wodę potrzymać w termosie). W termosie trzymać można sos maksymalnie do godziny.

Szukasz przepisów na dania z jajkiem? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Fasolkę ze szpinakiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *