Pieczarki faszerowane mozzarellą

Smażone pieczarki faszerowane mozzarellą

Faszerowane pieczarki na obiad są naprawdę fajnym pomysłem. Proste do zrobienia, podane z odrobiną ketchupu będą prawdziwym hitem. 

 Ja najczęściej faszerowane pieczarki podaję jako przekąskę. Nie dbam o to czy są ciepłe czy nie. Zaserwowane na zimno smakują równie dobrze. 

Przepis na faszerowane pieczarki macie poniżej. Do tej wersji pieczarek faszerowanych dodałam także mozzarellę. 

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Pieczarki z mozzarellą smażone na głębokim tłuszczu
Faszerowane pieczarki

Składniki na faszerowane pieczarki.

  • 12 kapeluszy pieczarek (około 4 cm średnicy każdy)
  • 6 kulek mini mozzarelli
  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Farsz:

  • 30 dkg pieczarek
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/6 łyżeczki soli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka mąki

Jak zrobić pieczarki z mozzarellą.

Kapelusze pieczarek oczyścić, wyjąć nóżki i zdjąć skórkę. Nóżki i skórkę przełożyć do osobnej miseczki i wykorzystać do farszu.

Farsz: pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czosnek przecisnąć przez praskę i włożyć na patelnię. Dodać masło i starte pieczarki. Smażyć na średnim ogniu, do momentu w którym woda z pieczarek zupełnie odparuje. Na ostatnie 10 sekund przed zakończeniem smażenia dodać sól oraz mąkę. Pieczarki zdjąć z ognia i wystudzić.

Każdą kulkę mozzarelli podzielić na pół.

Przygotować dwie miseczki. Do jednej wsypać bułkę tartą a do drugiej wbić jajka. Jajka roztrzepać widelcem. Do każdego kapelusza pieczarek włożyć połowę kuli mozzarelli oraz farsz pieczarkowy. Dokładnie przykryć po czym uformować w kulkę. Każdą kulkę obtoczyć dwa razy w jajku i dwa razy w bułce tartej. Gotowe pieczarki włożyć na 30 minut do lodówki.

Do garnka wlać olej. Kiedy gorący wkładać wyjęte bezpośrednio z lodówki kulki pieczarkowe. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor. Usmażone pieczarki wyłożyć na papierowy ręcznik do osączenia.

Pieczarki faszerowane mozzarellą
Pieczarki nadziewane mozzarellą

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc smażone pieczarki.

Podwójna panierka sprawi, iż w trakcie smażenia z pieczarek nie wypłynie mozzarella.

Oleju w garnku powinno być na tyle aby pieczarki mogły w nim swobodnie pływać.

Lubisz dania z grzybami? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bliny z kawiorem z grzybów leśnych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *