Paszteciki

Paszteciki z farszem drobiowym

Paszteciki to bardzo smaczne małe przekąski, które świetnie sprawdzą się podane jako dodatek nie tylko do piwa.

Farsz do pasztecików zrobiony może być z mięsa, kapusty czy grzybów. Baza pasztecików to ciasto drożdżowe, które następnie wypełnia się dowolnie wybranym farszem.

Mi osobiście paszteciki najbardziej smakują podane z domowym barszczem czerwonym. Często podaję je również bez dodatku barszczu, jako przekąskę na stół kiedy odwiedza mnie większa grupa znajomych.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Paszteciki z farszem drobiowym
Paszteciki

Składniki na paszteciki.

Ciasto drożdżowe:

  • 25 dkg mąki pszennej + dodatkowa do podsypania ciasta
  • 2 dkg drożdży
  • 10 dkg margaryny
  • 15 dkg kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczka cukru kryształu

Posypka:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna sezamu

Farsz drobiowy:

  • 30 dkg ugotowanego mięsa z udek kurczaka
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
  • 1 bułka kajzerka
  • 4-5 łyżek śmietanki 36%

Jak zrobić paszteciki.

Drożdże wymieszać ze śmietaną. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz cukier. Następnie włożyć wymieszane ze śmietaną drożdże i miękką margarynę. Wyrobić ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć na 1,5 godziny do lodówki.

Mięso z kurczaka pokroić na małe kawałki. Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy miękka odcisnąć z wody.

Na patelnię włożyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz masło. Smażyć na średnim ogniu 3-4 minuty. Do podsmażonej cebuli dodać kawałki kurczaka, sól, pieprz oraz paprykę. Smażyć razem przez 10 minut. Podsmażone mięso wystudzić.

Do miski włożyć kajzerkę, podsmażone mięso kurczaka oraz śmietankę. Zmiksować na masę o kremowej, jednolitej konsystencji.

Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na dwie części. Każdą z części rozwałkować na prostokąt o wymiarach 40 na 25 centymetrów. Prostokąty podzielić na dwie części (powinny nam w sumie powstać cztery mniejsze prostokąty o wymiarach 20 na 25). Na każdy z placków nałożyć 1/4 farszu z kurczaka, wzdłuż dłuższego boku. Uformować wałek, który pokroić na około 3-y centymetrowe kawałki.

Paszteciki wyłożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia. W kubeczku wymieszać jajko z mlekiem. Posmarować każdy pasztecik. Kolejno po wierzchu paszteciki posypać ziarnami sezamu. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20-25 minut.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Wkładać wyrośnięte paszteciki. Piec 25-30 minut na złoty kolor.

Paszteciki z farszem drobiowym
Paszteciki z farszem drobiowym

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc paszteciki.

Do farszu ugotowałam trzy udka kurczaka. Udka wystarczy włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować po czym gotować na małym ogniu do miękkości. W zależności od wielkości udek powinno to zając między 30 a 40 minut. Ja zawsze sprawdzam widelcem czy mięso jest już miękkie.

Ciasto drożdżowe na paszteciki zazwyczaj wyrabiam pomiędzy 5 a 8 minut.

Bułkę kajzerkę po namoczeniu w wodzie kiedy już zmięknie trzeba maksymalnie z nadmiaru wody odcisnąć.

Ja użyłam śmietanki 36%. Możecie użyć także 30%.

Szukasz przepisów na przystawki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pizzetki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *