Jajka faszerowane buraczkiem i mascarpone

Jajka faszerowane buraczkiem ćwikłowym

Faszerowane jajka u mnie w domu są nieodzownym elementem każdej Wielkanocy. Co roku staram się przygotować jajka z innym farszem niż w roku poprzednim.

Jeśli chodzi o farsz do jajek to wybór jest ogromy. Do farszu świetnie nadają się ryby, owoce morza, warzywa bądź wędliny.

W tym roku stawiam na dwa rodzaje farszu. Pierwszy to farsz z buraczkiem ćwikłowym, na który przepis macie poniżej. Drugi farsz będzie na bazie awokado. Na ten farsz wkrótce podzielę się z Wami przepisem.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Jajka faszerowane buraczkiem
Jajka faszerowane

Składniki na jajka faszerowane.

  • 4 jajka
  • 35 dkg buraka ćwikłowego
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki mascarpone
  • 1/4 łyżeczka soli (płaska)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 1/4 łyżeczki brązowego cukru

Jak zrobić jajka faszerowane burakiem.

Buraczki umyć, obrać ze skórki i pokroić w bardzo małą kostkę. Włożyć na patelnię, dodać oliwę. Buraczki smażyć na bardzo małym ogniu do momentu, w którym dość sporo się skurczą i zaczną nabierać bardzo intensywnego ciemnego koloru. Zajmie to co najmniej godzinę. Najlepiej oczywiście jest sprawdzić czy burak jest już miękki.

Po godzinie bo smażących się buraków dodać sól, cukier brązowy i ocet jabłkowy. Kontynuować smażenie. Ocet powinien całkowicie odparować. Usmażone buraczki zdjąć z ognia i wystudzić.

Jajka ugotować na twardo. Powinno to zająć 8-9 minut. Każde jajko przekroić na pół po czym oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać usmażonego buraka i mascarpone. Zmiksować na masę o jednolitej konsystencji.

Każdą połówkę jajka (białko) faszerować kremem buraczanym. Można to zrobić łyżeczką lub za pomocą rękawa cukierniczego. Faszerowane jajka schłodzić w lodówce.

Jajka faszerowane buraczkiem ćwikłowym i mascarpone.
Jajka faszerowane buraczkiem

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc jajka faszerowane.

Usmażone buraczki nie muszą być bardzo miękkie. Mogą być al dente. Tak czy tak będą miksowane.

Nie musicie buraczków smażyć na patelni. Możecie je także upiec w piekarniku. Kiedy pieczecie jakieś ciasto czy mięso włóżcie z boku na blaszkę buraczki w rękawie do pieczenia. Dodajcie oczywiście wtedy do nich sól, cukier, oliwę i ocet.

Można odłożyć odrobinę usmażonego buraczka do dekoracji jajek.

Lubisz jajka faszerowane? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Jajka nadziewane szynką, chrzanem i jabłkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *