Focaccia

Focaccia z rozmarynem

Focaccia to rodzaj pieczywa pochodzący z kuchni włoskiej. Ciasto jest identyczne jak to, z którego robiona jest pizza. W przeciwieństwie do pizzy na focacci nie ma ani sera ani sosu pomidorowego. Znaleźć można za to na niej oliwę z oliwek, sól morską, zioła, pomidory czy oliwki. Focaccia z przepisu poniżej jest z rozmarynem, czosnkiem, oliwą i solą.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Focaccia z rozmarynem
Focaccia

Składniki na focaccię.

  • 1,5 dkg świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 40 dkg mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczka cukru kryształu

Posypka:

  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • 15 dkg pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek + odrobiona do skropienia miski
  • szczypta soli morskiej gruboziarnistej
  • 6 ząbków czosnku (średni rozmiar)

Jak zrobić focaccię.

Mąkę przesiać do miski, odebrać dwie łyżki. Drożdże włożyć do małej miseczki, dodać 3 łyżki wody (odebrane z 250 ml), cukier oraz 2 łyżki mąki (odebrane uprzednio). Wymieszać i odstawić na 10 minut.

Do mąki w misce dodać wyrośnięte drożdże, wodę, oliwę oraz sól. Wymieszać. Ciasto wyrabiać przez 8 minut. Miskę lekko posmarować oliwą. Włożyć wyrobione ciasto. Górę miski przykryć ściereczką i odstawić na 1 do 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto “wybić” dłońmi tak aby wyszło z niego jak najwięcej powietrza. Opuszkami palców naciskać na ciasto tak aby powstało w nim mnóstwo dołków. Blachę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Pomidorki pokroić na plastry. Czosnek pokroić w dużą kostkę. Z gałązek rozmarynu usunąć twardą łodyżkę, zostawić tylko liście.

Wyrośnięte ciasto skropić oliwą. Ułożyć pokrojone pomidorki, rozmaryn, czosnek i oprószyć solą.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. Piec 25-50 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć z formy do pieczenia i lekko wystudzić na metalowej kratce.

Smacznego!

Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
Focaccia

Warto wiedzieć robiąc focaccię.

Jeśli chcemy aby focaccia była lekko przyrumieniona i chrupiąca potrzymajmy ją w piekarniku 30 minut. Ja tyle piekłam moją focaccię.

Focaccię dobrze jest podać z dodatkową oliwą z oliwek. Kawałki focacci moczy się wtedy bezpośrednio w oliwie.

Forma do pieczenia, której użyłam miała wymiary 38 na 27 centymetrów.

Szukasz przepisów na dania z kuchni włoskiej? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Torcik tiramisu z borówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *