Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe z natką

Bułeczki z czosnkiem są fajnym dodatkiem do zup, przekąsek w tym mini kanapek. Pasują podane jako dodatek do dań wegetariańskich i dań mięsnych.

Podstawą bułeczek jest ciasto drożdżowe na mleku i jogurcie. Czosnkowego aromatu bułeczkom nadaje świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszany jest z natką pietruszki i serkiem kremowym.

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks

Bułeczki z czosnkiem i pietruszką
Bułeczki czosnkowe

Składniki na bułki czosnkowe.

  • 30 dkg mąki pszennej
  • 1 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru kryształu
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • szczypta soli
  • 15 dkg serka kremowego

Jak zrobić bułeczki czosnkowe.

W kubeczku wymieszać drożdże, cukier, mleko, jogurt i jajko. Do miski przesiać mąkę, dodać sól oraz mokre składniki z kubka. Wyrabiać ciasto przez 5 minut. Wyrobione przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia.

Czosnek przegnieść przez praskę, dodać drobno krojoną natkę pietruszki, szczyptę soli i serek kremowy. Wymieszać.

Wyrośnięcie ciasto wyłożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35 na 25 centymetrów. Farsz podzielić na dwie części, rozsmarować na każdym kawałku ciasta. Ciasta zwinąć w rulony, wzdłuż dłuższego boku. Każdy rulon pokroić na kawałki o szerokości 3-ech centymetrów. Nie układać kawałków osobno a zostawić je w rulonie. Na przemian jeden kawałek układać na prawo, drugi na lewo tak aby oba miały zachodziły na siebie 1/3 ciasta.

Gotowe bułeczki posmarować roztrzepanym widelcem jajkiem. Ułożyć na formie do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.

Piekarnik rozgrzać o 180 stopni Celsjusza. Bułeczki piec na złoty kolor przez 20-25 minut.

Bułeczki z natką pietruszki i czosnkiem
Bułeczki czosnkowe

Smacznego!

Warto wiedzieć robiąc bułeczki czosnkowe.

Możecie oczywiście bułeczki oddzielić od siebie w momencie układania ich na blasze. Możecie również zrobić bułki większego rozmiaru.

Serek kremowy, po który trzeba sięgnąć to serek Light Cheese albo Philadelphia.

Po wymieszaniu drożdży z jogurtem i mlekiem nie odstawiałam ich do wyrośnięcia.

Lubisz bułeczki? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Bułeczki drożdżowe z cebulą i boczkiem.

2 thoughts on “Bułeczki czosnkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *