Bruschetta

Bruschetta z pomidorami i mozzarellą

Bruschetta, na którą przepisem chcę się z Wami podzielić jest chrupiąca, smaczna i szybka 🙂

Wróciłam niedawno z pracy i zupełnie nie w głowie mi było gotowanie.

W lodówce znalazłam jakieś pozostałości jedzenia po weekendzie. Nawet było w czym wybrać 🙂

Wpadły mi w ręce pomidorki, miałam też mozzarellę. Hmm, jak nic będzie bruschetta pomyślałam. I jest 🙂

Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog i Facebook: MeCooks

Składniki na bruschettę.

  • 1 bagietka (użyłam z oliwkami, długość bagietki 30 cm)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 125 gr mozzarelli
  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki prażonych ziaren słonecznika
  • kilka gałązek sałaty rukoli (niekoniecznie)
  • sos balsamiczny (do polania)
Bruschetta z pomidorami
bruschetta

Jak zrobić bruschettę.

Bagietkę pokroić na kromki o grubości około jednego centymetra każda. Kromki po wierzchu i po spodzie posmarować oliwą z oliwek. Ułożyć na blasze do pieczenia. Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Celsjusza. Zapiekać po dwie minuty z każdej strony. Lekko podpieczone kromki wyjąć z piekarnika i ułożyć na nich pokrojone pomidorki, krojoną mozzarellę oraz rukolę. Posypać prażonymi ziarnami słonecznika i polać sosem balsamicznym. I ot tyle, bruschetty gotowe 🙂

Bruschetta z mozzarellą i pomidorami
bruschetta

Warto wiedzieć robiąc bruschettę.

Nie trzymajmy kromek zbyt długo w piekarniku gdyż mogą się ususzyć i będą zbyt twarde.

Pomidorki koktajlowe można oczywiście zastąpić dowolnymi pomidorami.

Do smaku nasze kanapeczki możemy posypać świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Jeśli nie mamy oliwy z oliwek użyjmy oleju. Najlepszy będzie tutaj słonecznikowy. Nie stosujmy masła, gdyż masło w trakcie pieczenia szybko się przypali.

Lubisz szybkie przekąski? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Pomidorki nadziewane fetą.

2 thoughts on “Bruschetta”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *